Φιάλες κρασιού ως… καταδυόμενες Αφροδίτες

3370

Είναι 17. Πανέμορφες, λυγερές με υπέροχες καμπύλες και γεμάτες περιεχόμενο. Είναι νέες, παρότι ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιες λίγο μεγαλύτερες. Λατρεύουν τη θάλασσα και απ’ ότι φαίνεται και τις καταδύσεις, ειδικότερα στα 10 έως και 50 μέτρα. Θα μείνουν στα σκιερά βάθη και τις υποθαλάσσιες σπηλιές της περιοχής Κέρβελη στη Σάμο για έναν ολόκληρο χρόνο, να αναμετρούν τις δυνάμεις τους με τις δυνάμεις της θάλασσας.
«Καταδυόμενες αφροδίτες» δεκαεπτά φιάλες με τα καλύτερα κρασιά παραγωγής του ΕΟΣ Σάμου και το project αποτελεί μια εμπνευσμένη συνεργασία του Κέντρου Καταδύσεων του ξενοδοχείου Κerveli Village Hotel και του ΕΟΣ Σάμου. Ο βασικός εκπαιδευτής καταδύσεων Γιώργος Μαγγανάς με τους συνεργάτες του, επί έναν ολόκληρο μήνα, τον Ιούλιο του 2016, χαρτογράφησαν την υποθαλάσσια περιοχή Κέρβελη και τοποθέτησαν έτσι τα μπουκάλια με το κρασί ώστε να παραμείνουν ασφαλή και σφραγισμένα επί έναν ολόκληρο χρόνο, ώστε, να διερευνηθούν οι αλλαγές που μπορεί να επιφέρει σε κάθε οίνο η θαλασσινή αυτή «αποθήκευση».

 

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο σε εξέλιξη, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο. Πέραν της αισθητικής πλευράς του θέματος με τις αντίστοιχες φωτογραφικές απεικονίσεις, αλλά και το ενδιαφέρον που κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει για την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός, η όλη δράση θα συμπεριλάβει και τη διενέργεια χημικών ελέγχων στα κρασιά. Θα διερευνηθεί δηλαδή η πιθανότητα, τα πολυβραβευμένα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου να αποθηκεύονται σε θαλάσσιο περιβάλλον, εάν αυτό με τα θερμά και ψυχρά ρεύματα κατά τη διάρκεια του έτους, επηρεάσουν τη γεύση και τα αρώματα του κρασιού ή συντελέσουν στην παλαίωση κάποιων ξεχωριστών και συλλεκτικών οίνων. Ήδη, μεταξύ των φιαλών που τοποθετήθηκαν υπάρχουν και κάποιες εσοδείας του 1999.

Γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου