Τσουρέκι πασχαλινό με αρώματα Σάμου

868

Μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή με μαστίχα, μαχλέπι κι αρώματα από το μοσχάτο κρασί της Σάμου:

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι & λίγο για το ζύμωμα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 225 γρ. πρόβειο βούτυρο
  • 240 γρ. γάλα φρέσκο
  • 340 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 25 γρ. ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 200 ml γλυκό σαμιώτικο κρασί (Samos Vin Doux ή Samos Grand Cru)

Υλικά για το ψήσιμο

  • 1 αυγό
  • λίγο νερό
  • 250 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει λιγο για πεντε λεπτα. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε 3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτα κουζίνας.

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ.

Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε και το γλυκό σαμιώτικο κρασί. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζουμε καλά με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη. Την χωρίζουμε στα τρία και πλέκουμε 3 τσουρέκια.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 60-90 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στον αέρα, στους 160°C. Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.

(Συνταγή: Ευάγγελος Μπιλιμπάς, executive chef – παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας της World Chef’s. Ιδιοκτήτης του «Aphrodite Garden Restaurant» στη Σάμο)