Το προφίλ του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου

%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%bf2
Το Συνεταιριστικό σχήμα της Σάμου, αποτελεί ένα από τα πιο παλιά της Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε το 1934 και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Τα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη διάκριση χρονολογείται από το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των διεθνών βραβεύσεων. Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί τον κυριότερο οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, στο Συνεταιριστικό σχήμα συμμετέχουν 2.500 φυσικά μέλη.
Ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των αμπελοκαλλιεργητών της Σάμου. Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, εφαρμόζοντας τόσο το Σύστημα Ποιότητας κατά ISO όσο και το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων ΗACCP. Διαθέτει δύο υπερσύγχρονα οινοποιεία, στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι της Σάμου, συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 6.5 εκατομμύρια λίτρα και οι εξαγωγές ανέρχονται στο 70% της παραγωγής.

Διαρκείς στόχοι του ΕΟΣ Σάμου είναι η οικονομική και κοινωνική πρόοδος των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού, η διατήρηση της αμπελουργίας, η ταύτιση του συνεταιριστικού σχήματος με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής και σταθερής ποιότητας, η ισχυροποίηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων, η διαρκής ποιοτική αναβάθμισή τους, η δημιουργία νέων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιλογές του καταναλωτή, η αύξηση του μεριδίου των σαμιακών οίνων στην παγκόσμια αγορά οίνου και η διαρκής επέκταση σε νέες αγορές ώστε να επιτευχθεί η συνέχιση της ανοδικής πορείας και η αύξηση των πωλήσεων.