Ριζότο με γαρίδες, τοματίνια, φέτα και «Ψηλές Κορφές»

3540

από τον ταλαντούχο chef Αλέξανδρο Παπανδρέου, όπως το  παρουσίασε live στο 1ο Food Fest που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο (14-16 Ιουλίου 2017)

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος βρασίματος: 20 λεπτά
(Για 2 άτομα)

Υλικά

  • 150 γραμμάρια αρμπόριο
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί Ψηλές Κορφές Μοσχάτο ΕΟΣ Σάμου
  • 100 ml bisque γαρίδας
  • 150 γραμμάρια σάλτσα τομάτας
  • 500 ml ζωμός λαχανικών
  • 15 τοματίνια κομμένα στην μέση
  • 150 γραμμάρια φέτα τριμμένη
  • 16 γαρίδες
  • 3 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Για την bisque:

  • 250 γραμμάρια κεφάλια γαρίδας
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • ½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 30 ml ούζο
  • ½ κλωναράκι σέλινο χοντροκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Για την bisque τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
  2. Σοτάρετε τα κεφάλια από τις γαρίδες μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο για 3-4 λεπτά.
  3. Σβήνετε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε νερό να σκεπάσει αρκετά τα υλικά και το αφήνετε να πάρει μία βράση.
  4. Μόλις βράσει πολτοποιείτε το μείγμα με ένα pimer και το αφήνετε να βράσει για 25-30 λεπτά.
  5. Σουρώνετε το μείγμα με ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι και τοποθετείτε την bisque σε ένα μπολ.
  6. Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
  7. Σοτάρετε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις αποσύρετε από την φωτιά.
  8. Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  9. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτετε το αρμπόριο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
  10. Σβήνετε με το κρασί ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ και μόλις εξατμιστεί χαμηλώνετε την φωτιά, προσθέτετε την bisque μαζί με την σάλτσα τομάτας και με μια κουτάλα της σούπας προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών σιγά –σιγά μέχρι να μαγειρευτεί το αρμπόριο.

Όταν το ριζότο είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε την μισή φέτα με τα τοματίνια και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει το ριζότο.

Αποσύρετε το ριζότο από την φωτιά, πασπαλίζετε με το σχοινόπρασο, ανακατεύετε μία τελευταία φορά και σερβίρετε σε βαθιά ατομικά πιάτα, με τις γαρίδες από πάνω και την υπόλοιπη φέτα.