Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης για το σαμιώτικο κρασί

927

«Το λευκό μοσχάτο δίνει αρωματικά ξηρά λευκά κρασιά, με τα καλύτερα να προέρχονται από το νησί της Σάμου.

Φρέσκες σαλάτες φρούτων με ροδάκινα, μαρούλι και vinaigrette θα είναι τέλειοι συνδυασμοί.

Όμως, οι σπεσιαλιτέ του είναι τα γλυκά κρασιά που προέρχονται είτε από λιαστά σταφύλια είτε από την προσθήκη αλκοόλης (ενισχυμένα κρασιά). Τα γλυκά κρασιά στα οποία η αλκοόλη προστέθηκε πριν καν ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση είναι τα πιο φρουτώδη και ανθικά, σπάνια θα παλαιώσουν σε βαρέλι, καθώς η ιδέα είναι να αναδείξουν τα φρέσκα αρώματα του σταφυλιού. Γλυκά με φρεσκάδα φρούτου, όπως μαρέγκες με ροδάκινα και σταφύλια θα είναι τέλεια μαζί τους. Εκείνα που προκύπτουν από λιαστά σταφύλια θα παλαιώσουν σε δρύινα βαρέλια για μακρύ διάστημα, θα αναπτύξουν το πιο πολύπλοκο μπουκέτο και σκούρο χρώμα…»

Αυτά και πολλά άλλα είναι τα εύστοχα και επαινετικά σχόλια για τα κρασιά της Σάμου όπως καταγράφονται στην ειδική έκδοση για το ΚΡΑΣΙ και τους συνδυασμούς του με ΦΑΓΗΤΟ, που φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου MASTER OF WINE Κωνσταντίνου Λαζαράκη. Η αξιόλογη αυτή έκδοση, κυκλοφόρησε πανελλαδικά με το «Πρώτο Θέμα».

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW – πρόεδρος του Wines & Spirits Professional Center (WSPC), είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον οινικό κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.  Είναι πρόεδρος του Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης, “Thessaloniki International Wine & Spirits Competition” και εκτός από τον τίτλο του πρώτου Έλληνα που κατάκτησε το Master of Wine,  έχει τιμηθεί με δύο σημαντικά βραβεία, το “Bollinger Medal” για την αριστεία του στην τυφλή γευστική δοκιμή οίνου και το “Villa Maria Award” για την εξαίρετη επίδοσή του στην εξέταση της αμπελουργίας.

Τα τελευταία 20 χρόνια είναι ενεργός υποστηρικτής και εκπρόσωπος των ποιοτικών ελληνικών κρασιών στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Έχει διαγράψει μία πορεία συνεργασιών που αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην αναβάθμιση και στην προώθηση της καλής φήμης  του ελληνικού οινοπαραγωγικού κλάδου.