ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΜΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ

542

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΣΑΜΟΥ-ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΟΙΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η Γαλλία κατέχει επάξια την πρώτη θέση στην παγκόσμια οινοπαραγωγή, ποιοτικά και ποσοτικά.

Παρά ταύτα, το κρασί της Σάμου είχε πάντα εξαγωγική σχέση με τη Γαλλία, κατά κύριο λόγο με το επιδόρπιο Μοσχάτο Σάμου, το επικαλούμενο «Ανθοσμίας Σάμου».

Μετά την επιδρομή της φυλλοξήρας στο γαλλικό αμπελώνα (κατά το 2ο μισό του 19ου αιώνα), το εξαγωγικό εμπόριο από τη Σάμο στη Γαλλία παρουσίασε σημαντική αύξηση καθώς η Σάμος δεν είχε ακόμη τότε προσβληθεί από τη φυλλοξήρα, οπότε και επωφελήθηκε από την ευνοϊκή συγκυρία.

Kατά τα τέλη του 19ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία δεν είχε ακόμη αποκατασταθεί η αμπελοπαραγωγική ισορροπία στην Ευρώπη και κυριαρχούσε μεγάλη οινεμπορική αβεβαιότητα, αναπτύχθηκε σημαντικά το οινοεξαγωγικό εμπόριο της Σάμου με τη Γαλλία και μάλιστα σε μόνιμη βάση, που συνεχίστηκε έκτοτε χωρίς διακοπή.

Το κρασί της Σάμου, συμμετέχει από τότε στις Χριστιανικές λατρευτικές εκδηλώσεις και έχει ταυτιστεί με την τελετή της θείας ευχαριστίας.

Το 1934 ιδρύθηκε η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, με σκοπό τη συνεταιριστική διαχείριση της αμπελοπαραγωγής του νησιού μας.

Από το 1936, αναλαμβάνει κατ’αποκλειστικότητα τη συγκέντρωση, οινοποίηση και εμπορία ολόκληρης της παραγωγής των συνεταιριστών-μελών της.

Οι μεγάλοι γαλλικοί οίκοι PRATT-DUBONET-NICOLA υπήρξαν σημαντικοί πελάτες του γλυκού κρασιού ΣΑΜΟΣ, το οποίο προμηθεύονται από την ΕΟΣΣ.

Μεταξύ των Γάλλων εισαγωγέων σαμιώτικου κρασιού ήταν και ο Leon Jarousse, ο οποίος, από την ίδρυση της ΕΟΣΣ, προμηθεύεται μικρές σχετικά ποσότητες γλυκού κρασιού ΣΑΜΟΣ τις οποίες εμφιάλωνε και επώνυμα διέθετε, ως SAMOS-JAROUSSE.

Κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1939-1945) διακόπτονται αναπόφευκτα οι εξαγωγές και ξαναρχίζουν μετά τη λήξη του πολέμου.

Ο Leon Jarousse προσεκτικά επαναδραστηριοποιείται. Μερικές δεκάδες βαρέλια γλυκού κρασιού (SAMOS Vin de Liqueur) στους τύπους 9/15 και 10/15 είναι οι πρώτες του παραγγελίες.

Στο μικρό του εμφιαλωτήριο στο Παρίσι (Rue Neuve de la Garonne –στο Παρίσι) εμφιαλώνει και διαθέτει επώνυμα Vin de Liqueur SAMOS-JAROUSSE. Επαγγελματικά, συνδέεται στενότερα με την ΕΟΣΣ.

Το 1955 η Γαλλία με νομοθετικό διάταγμα αναγνωρίζει για το σαμιώτικο κρασί της κατηγορίας «SAMOS Vin de Liqueur»  ό,τι προβλέπει ο γαλλικός νόμος για τα γαλλικά vins de liqueur της κατηγορίας προελεύσεως ελεγχόμενων περιοχών.

Το SAMOS γίνεται το πρώτο και το  μόνο ελληνικό κρασί που μπορούσε να εισαχθεί στη Γαλλία εκτός ποσοστώσεως (contengent).

Με την πάροδο του χρόνου ο Leon Jarousse γίνεται αντιπρόσωπος της ΕΟΣΣ στη Γαλλία και η επιχείρησή του μετασχηματίζεται σε εταιρία CIE FRANCO HELLENIQUE DU SAMOS.

O μεγαλύτερος από τους τρεις γιούς του, ο Louis Jarousse, με αξιόλογες εμποροοικονομικές σπουδές, δραστηριοποιείται ολοκληρωτικά στην προσπάθεια για την καλύτερη τοποθέτηση των κρασιών Σάμου στη γαλλική αγορά και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να εισχωρήσει στην ΕΟΚ.

Στη Συμφωνία των Αθηνών του 1962 (πρωτόκολλο 14, που αφορά τον οινικό τομέα)  γίνεται ειδική μνεία για τις εισαγωγές των γλυκών κρασιών SAMOS στη Γαλλία.

O Louis Jarousse παρακολουθεί συστηματικά τα ισχύοντα στον οινικό τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) της ΕΟΚ και ενημερώνει έγκαιρα την ΕΟΣ Σάμου για τις εξελίξεις και τις διαμορφούμενες συνθήκες εμπορίας οίνων.

Οι δεκαετίες 1960 και 1970 ήταν δύσκολες για τα γλυκά κρασιά. Στις καταναλωτικές συνήθειες επικρατούν ποτά χωρίς μεγάλη γλυκύτητα (whiskey).

Το 1963 προσλαμβάνεται στην ΕΟΣΣ ο μετέπειτα πρόεδρός της Ιωάννης Βογιατζής, ο μακροβιότερος ίσως πρόεδρος του Συνεταιρισμού μέχρι στιγμής, με 3 προεδρικές θητείες στο ενεργητικό του και δύο αντιπροεδρείες. Ο Ιωάννης Βογιατζής, επιχείρησε τομές στη λειτουργία του Συνεταιρισμού και έδωσε, μα και δίνει ως σήμερα, το δικό του στίγμα στην ιστορική, οικονομική και κοινωνική πορεία του Συνεταιρισμού. Δεν είναι τυχαίο το ότι και η εκδήλωση τιμητικής διάκρισης στον κ. Cayard αποτελεί δική του πρωτοβουλία την οποία υποστήριξαν ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και ο ΕΟΣ Σάμου.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ στις αρχές της δεκαετίας 1980 έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΟΣΣ να ζητήσει να αναγνωρίσει η Γαλλία για το κρασί Σάμου της κατηγορίας VIN DOUX NATUREL (VDN), το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που είχε η Γαλλία και στα δικά της αντίστοιχα Vin Doux Naturels.

Το αίτημα, καλά τεκμηριωμένο, το υπέβαλλε η Ελλάδα όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο αείμνηστος  Αθανάσιος Κανελλόπουλος.

Tο 1982 (επί υπουργίας στην Γεωργία του μετέπειτα Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη) η Γαλλία αναγνωρίζει για το ΣΑΜΟΣ της κατηγορίας «Οίνος γλυκύς φυσικός από επιλεγμένους αμπελώνες» (Vin Doux Naturel Grand Cru) την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που εφαρμόζει στα γαλλικά VDN. Πρόεδρος ΕΟΣΣ τότε, ήταν ο Ιωάννης Σπύρου.

Η CIE FRANCO HELLENIQUE DU SAMOS υπό τον Louis Jarousse δραστηριοποιείται  εντονότερα. Εξασφαλίζει κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους στη Sete (γαλλικό λιμάνι της Μεσογείου) και από εκεί τροφοδοτεί με σαμιώτικο κρασί, όλη τη Γαλλία.

Οι εξαγωγές του SAMOS χρόνο το χρόνο αυξάνονται και μέσα σε λίγα χρόνια η Γαλλία απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής γλυκού κρασιού από τον σαμιακό αμπελώνα.

Η CIE FRANCO HELLENIQUE DU SAMOS έχει γίνει τώρα θυγατρική της πολύ μεγάλης γαλλικής οινικής εταιρείας LAMARTINIQUAISE, πρόεδρος της οποίας  είναι ο δυναμικός και φιλοπρόοδος Jean Pierre Cayard, με στρατηγική επιχειρηματική σκέψη αλλά και ένα ήθος που προσδιορίζει τις επαγγελματικές και τις προσωπικές του σχέσεις.

Τον Ιανουάριο του 1996 υπογράφεται μεταξύ της CIE FRANCO HELLENIQUE DU SAMOS και της ΕΟΣΣ η πρώτη συμφωνία με 5ετή σύμβαση, η οποία ανανεώνεται έκτοτε. Πρόεδρος ΕΟΣΣ ήταν ο Ιωάννης Τζανενάς και μέλος του Δ.Σ ο Ιωάννης Βογιατζής.

Η συνεργασία ριζώνει, βλαστάνει, αναπτύσσεται. Η Σάμος, βρίσκει στο πρόσωπο του Jean Pierre Cayard έναν στρατηγικό συνεργάτη μα και έναν φίλο. Το σαμιώτικο κρασί κατακτά μια περίοπτη θέση στην απαιτητική αγορά της Γαλλίας, χάρη στις ακάματες προσπάθειες του κ. Cayard αλλά και την εδραιωμένη σχέση εκτίμησης και σεβασμού ανάμεσα σε εκείνον και τα προεδρεία του Συνεταιρισμού.

Μέχρι που, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 στο πρόσωπο του κ. Cayard η Σάμος τιμά το συνεργατικό μοντέλο μεταξύ δύο χωρών με οινική παράδοση, με ιστορικότητα, με σεβασμό στον άνθρωπο και τον πολιτισμό!