Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

5473
Ένα άρθρο της Μαρίας Νέτσικα που φιλοξενείται στο “Wine Plus” για το κρασί και τη γαστρονομία. Έχει ως συνοδευτικό τίτλο τη φράση: “Υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών” και αναφέρεται στο εύρος ποιότητας των κρασιών του Ε.Ο.Σ. Σάμου.

Απολαύστε το:

Απίστευτο εύρος στην χρωματική παλέτα. Μαγευτικός πλούτος αρωμάτων. Και βελούδινη γλύκα. Κυρίες και κύριοι, υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών.
Αν με ρωτήσετε για τον τρόπο που φτιάχνονται τα γλυκά κρασιά θα σας ρωτήσω με τη σειρά μου, αν έτυχε να βρεθείτε Αύγουστο μήνα στη Σάμο, την Κρήτη, στη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο ή ακόμη και στη βόρεια Πελοπόννησο. Το μάτι ενός προσεκτικού τουρίστα όλο και θα έχει συναντήσει, μέσα στους αμπελώνες ή στις ταράτσες των σπιτιών, σταφύλια ξαπλωμένα σε ψάθινα στρώματα ή απλωμένα σε σύρματα, να στεγνώνουν στον ήλιο. Φυσικά με το λιάσιμο οι ρόγες ζαρώνουν, ένα μέρος του χυμού τους εξατμίζεται και ο υπόλοιπος που μένει, είναι εμπλουτισμένος σε σάκχαρα. Αυτά τα λιαστά σταφύλια πηγαίνουν στη συνέχεια στα οινοποιεία, πιέζονται, μπαίνουν στα βαρέλια και αρχίζουν να ζυμώνουν, όπως σε κάθε άλλη οινοποίηση. Εδώ όμως, όταν κάποια στιγμή η αλκοολική ζύμωση σταματήσει, το κρασί θα συνεχίζει να έχει γλυκιά γεύση διότι θα έχουν παραμείνουν αζύμωτα σάκχαρα.
Έτσι φτιάχνονται τα λιαστά κρασιά της Σάμου που τα λένε νέκταρ, το Vinsanto της Σαντορίνης, η κουμανταρία της Κύπρου, το vino santo της Τοσκάνης. Όλα αυτά τα κρασιά ονομάζονται «Οίνοι Φυσικώς γλυκείς» (Vins Naturellement Doux) γιατί σ΄ αυτά, το σταμάτημα της αλκοολικής ζύμωσης γίνεται με φυσικό τρόπο.
Η πλειονότητα όμως των γλυκών κρασιών είναι «Οίνοι γλυκείς φυσικοί» (Vins Doux Naturels), κρασιά δηλαδή στα οποία η ζύμωση διακόπτεται προσθέτοντας αλκοόλη. Τέτοια είναι τα περίφημα ελληνικά vins de liqueur όπως το Σάμος, το Μοσχάτο Λήμνου και η Μαυροδάφνη Πατρών, η ιταλική Marsala, τα ισπανικά Sherry (Jerez), τα πορτογαλικά Porto.
Γλυκά κρασιά και οι γευστικοί τους συνοδοί
Εάν τα γλυκά κρασιά τα προτιμάτε ως απεριτίφ, διαλέξτε ένα φρέσκο Μοσχάτο με εκρηκτικό αρωματικό χαρακτήρα. Η άλλη συνήθης θέση τους βρίσκεται στο τέλος του γεύματος, όπου φτάνουν στο τραπέζι μαζί με τα φρούτα ή με ένα ελαφρύ γλύκισμα όπως οι τάρτες και τα γλυκά με φύλλο. Εδώ παίζουν τα παλαιωμένα της Σάμου, τα Vinsanto, τα Porto, τα Sherry. Εάν το γλύκισμα σας είναι σοκολατένιο αφιερώστε του μία Μαυροδάφνη, ένα αριστοκρατικό Tokay ή ένα πληθωρικό κόκκινο Banyuls.
Ξέρετε όμως πως τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν τέλεια και με πολλά εδέσματα; Δοκιμάστε, αν είστε βεβαίως τολμηροί, το γεμιστό με ξερά βερίκοκα και δαμάσκηνα κοτόπουλό σας μαζί με ένα Σαμιώτικο κρασί, ή βάλτε την πάπια με κάστανα και σάλτσα πορτοκαλιού δίπλα σε μια παλαιωμένη Μαυροδάφνη. Νομίζω πως θα σας φανεί πιο εύκολο, το να συνοδεύσετε ορισμένα τυριά, την κοπανιστή, τη μυζήθρα, το roquefort, ακόμη-ακόμη την πίτα ή το σουφλέ τους με Μοσχάτο.
Πάντως, όποιο συνδυασμό και αν επιλέξετε, να ξέρετε πως τα φρέσκα λευκά γλυκά κρασιά σερβίρονται κρύα, στους 8-10οC, ενώ τα παλαιωμένα, τόσο τα λευκά όσο και τα βαθυκόκκινα, φανερώνουν τη χάρη τους στους 11-14οC.
Σάμος Ανθεμίς, Ε.Ο.Σ. Σάμου
Μεγαλοπρεπές γλυκό ελιξίριο με μελένια αρώματα και γεύση που θυμίζει μαλακό βελούδο. Πλημμυρισμένο ξερά φρούτα, καραμέλα, αμύγδαλα…, το πιο διάσημο ελληνικό Vin de liqueur, παράγεται από λευκό Μοσχάτο και ωριμάζει 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το τέλειο τελείωμα μιας καλοκαιρινής ημέρας.

Vinsanto, Κτήμα Σιγάλα
Το φυσικώς γλυκό κρασί της Σαντορίνης παράγεται από Ασύρτικο και Αηδάνι. Στο Κτήμα Σιγάλα, λιάζουν τα σταφύλια για 8-10 ημέρες και μετά την οινοποίηση, το κρασί παλαιώνει 2–3 χρόνια σε βαρέλι κι ακόμη 1 στη φιάλη. Το αποτέλεσμα είναι ένα φοβερό πορτοκαλο-χρυσαφί Vinsanto με αποπλανητική μύτη αποξηραμένων σύκων, φινέτσα και ωραιότατο τελείωμα.

Vinsanto, Santo Wines
Το Vinsanto της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων μοσχοβολά μέλι και σταφίδα. Στρογγυλό και παχύ, ισορροπεί επιτυχώς την έντονη γλυκιά γεύση, με την οξύτητα. Έχει παλαιώσει 1 χρόνο σε δρύινα βαρέλια. Κυκλοφορούν και οι περισσότερο πολύπλοκες version με 4 και 8 χρόνια παλαίωσης.

Vinsanto, Boutari
Με παλαίωση σε δρύινα βαρέλια που ξεπερνά τα 4 χρόνια, η Μπουτάρη Οινοποιητική προτείνει ένα Vinsanto με ωραία, τυπικότατη μύτη. Με τη γνώριμη πορτοκαλο-καφετί εμφάνιση, πλούσιο και όμορφα ισορροπημένο από την οξύτητα του Ασύρτικου.

Vinsanto, Οινοποιείο Χατζηδάκη
Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης αφήνει τα σταφύλια του Ασύρτικου και του Αηδανιού να λιαστούν για 10-15 ημέρες και παλαιώνει το κρασί στα βαρέλια, για 5 χρόνια. Με σκούρο κεραμιδο-καφέ χρώμα και καθαρή μύτη σύκου, το Vinsanto του είναι τρομερά παχύ, βελούδινο.

Vinsanto Mezzo, Κτήμα Αργυρού
Μάστορας του Vinsanto, το Κτήμα Αργυρού, εκτός από το κλασικό γλυκό του κρασί, προτείνει και το Mezzo, για την παραγωγή του οποίου, τα σταφύλια λιάζονται τις μισές μέρες, δηλαδή 7-8 μέρες κι όχι 15, εξ’ ου και το όνομα. Με πορτοκαλί φορεσιά, άρωμα που μοσχοβολά βανίλια, μέλι, σοκολάτα και με εξαίρετη ισορροπία, είναι μια πρόταση για όσους προτιμούν τα λιγότερα σάκχαρα.

Αέλιος Οίνος, Μοσχάτος Λήμνου, Ε.Α.Σ. Λήμνου
Στην παλαιωμένη εκδοχή του Vin de liqueur της Λήμνου, η ελκυστική μύτη τριαντάφυλλου και δυόσμου, αγκαλιάζεται από το βαρέλι. Πληθωρικό και μεστό, εμφανίζει παρόλα τα -αρκετά- σάκχαρα, όμορφη ισορροπία και φρουτώδη επίγευση. Από Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Μοσχάτο Ρίου Πατρών, Οινοποία Παρπαρούση
Οίνος φυσικώς γλυκός από λευκό Μοσχάτο που καλλιεργείται στο Ρίο Πατρών. Ένα θελκτικό κρασί με πυκνές νύξεις βερίκοκου, μελιού και ροδάκινου. Με χρυσαφένιο χρώμα, πλούτο, βάθος και δύναμη.

Μελίφρων, Κατώγι & Στροφιλιά
Υπέροχο γλυκό κρασί από υπερώριμα σταφύλια Traminer που καλλιεργούνται στους ορεινούς αμπελώνες του Κατώγι, στο Μέτσοβο Μετσόβου. Θαυμάσια ισορροπία με ώριμα βερίκοκα πάνω σε χαριτωμένη δαντέλα οξύτητας. Μη το χαρίσετε, πιείτε το! Γιατί πρέπει πάντα κάποιος άλλος να διασκεδάζει;

Μελίτης, Κτήμα Αβαντίς
Ένα ηδονικό, τυπικότατο λευκό Μοσχάτο από την Εύβοια. Πυκνό, ζεστό, εξωτικό κι όχι πολύ γλυκό, με στρώματα φρούτου, αγκαλισμένα από μπαχαρικά και φλούδα πορτοκαλιού.

Κτήμα Μοντοφώλι
Ένα πυκνό νέκταρ, φορτωμένο αρώματα ώριμων ροδάκινων και αχλαδιών. Λιαστό κρασί από Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι και Λιάτικο που καλλιεργούνται στον αμπελώνα του κτήματος στην Κάρυστο Εύβοιας. Πριν κυκλοφορήσει, παλαιώνει 3 χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και τουλάχιστον 1 χρόνο στη φιάλη.

Μαυροδάφνη Πατρών, Αμπελώνες Αντωνόπουλου
Ένα υπέροχο δείγμα γλυκιάς Μαυροδάφνης. Ρωμαλέα, βαθύχρωμη με αξιολάτρευτα σύνθετο μπουκέτο. Το βαρέλι ανοίγει κι αφήνει να ξεπροβάλλουν βύσσινα, δαμάσκηνα και καραμέλα. Πλούσιο σώμα και τανική, γεμάτη δομή.

Μελισσουργός, Nico Lazaridi
Το άρωμα και η γεύση των ξερών δαμάσκηνων στο ποτήρι σας. Αυτό το εύγευστο ερυθρό ελιξίριο παράγεται στην Αγορά Δράμας αποκλειστικά από Merlot. Τα σταφύλια αποξηραίνονται για περισσότερες από 30 μέρες και το κρασί παλαιώνει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Χόρταις, Κτήμα Μερκούρη
Χόρταις, είναι το ιστορικό όνομα του όρμου του Κτήματος Μερκούρη στην Ηλεία. Έτσι ονομάστηκε κι αυτό το παλαιωμένο γλυκό, ερυθρό κρασί από λιασμένα σταφύλια Μαυροδάφνης (55%) και Κορινθιακής σταφίδας (45%). Θερμό, σαρκώδες και στέρεο με συμπυκνωμένα αρώματα ξερών φρούτων και σοκολάτας.

πηγή: http://www.wineplus.gr/4/173/585/