Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΝΑ ΤΟΛΜΗΡΟ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΟΧΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΕΥΕΞΙΑΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑΣ

836

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) λειτουργώντας  με φωτισμένη και άξια ηγεσία και με ανάλογο στελεχιακό δυναμικό, έχει τα τελευταία χρόνια προχωρήσει, από την απλή διαχείριση του Οικουμενικού Σαμιακού Ανθοσμία και των διαφόρων παλιών και νέων θαυμάσιων  ποικιλιών κρασιού κοινών ή  βιολογικών, στην κωδικοποίηση της Ιστορίας και της Παράδοσης του Πρωτογενή Τομέα του νησιού μας, από την εποχή του μυθικού Αγκαίου και του Πυθαγόρα μέχρι σήμερα και στην ανίχνευση και γεφύρωση των τοπικών  διατροφικών πρακτικών που άντεξαν στον χρόνο με στόχο το όφελος της Σαμιακής Κοινωνίας και ιδιαίτερα των αγροτών.

Το πιο  πρόσφατο και ιδιαίτερα  αξιέπαινο εγχείρημα του ΕΟΣ Σάμου είναι η υποστήριξη της προσπάθειας για την ανάδειξη της «Πυθαγόρειας διατροφής»,  δράσης  που εμπνεύστηκε και επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει, να αναβιώσει και να ενσωματώσει κατά τρόπο βιωματικό  στην καθημερινότητα του νησιού μας η δημοσιογράφος και υπεύθυνη marketing του Συνεταιρισμού της Σάμου κ. Μαργαρίτα Ικαρίου. 

Πρόκειται για ιδέα καινοτόμο και πρωτοποριακή  που έχει μέσα της όλη τη φλόγα και τη  δύναμη για να αναδείξει τον  τόπο μας παγκοσμίως. 

Προσφάτως είχα τη χαρά να παρακολουθήσω στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου την σχετική παρουσίαση της τριμερούς θεματικής «Πυθαγόρειος Διατροφή: Από την Αρχαιότητα στο σήμερα και στο αύριο της Σάμου» στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια. 

Πρόκειται για μία συλλογική  προσπάθεια αξιώσεων, που όπως πληροφορήθηκα, σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή ως συλλεκτικό πολυτελές και χρηστικό βιβλίο με  εγγύηση απόλυτης επιτυχίας τις σχετικές με το κυρίαρχο θέμα πολύχρονες και γόνιμες  έρευνες της κ. Μαργαρίτας Ικαρίου  δοσμένες ιδανικά  με το ιδιαίτερα θελκτικό συγγραφικό της τάλαντο, τα δυναμικά  στοιχεία για την Πυθαγόρειο φιλοσοφία από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ηραία- Πυθαγόρεια κ.  Σωτήρη Μαριωρή, τις  24 γνήσιες  συνταγές στα πρότυπα της διατροφής όπως την  όριζε ο Πυθαγόρας από τον Σαμιώτη  σεφ κ.  Ευάγγελο Μπιλιμπά και τις  επιστημονικές  διατροφικές αναλύσεις και τα σχετικά σχόλια από τον επίσης Σάμιο διαιτολόγο-διατροφολόγο κ.  Παναγιώτη Βαραγιάννη.

Πιστεύω πως αυτή η τολμηρή  ιδέα ανάδειξης και  προβολής σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο  της «Πυθαγορείου διατροφής»  και της παράλληλης  προσπάθειας αναβίωσής της στον τόπο που την γέννησε, μπορεί να λειτουργήσει κατά τρόπο χρήσιμο και ωφέλιμο ως άχρονη μήτρα  ευζωίας και μοχλός  προώθησης δράσεων Τουρισμού ευεξίας και διαφόρων διαχρονικών  τάσεων και μορφών  βιωματικής γαστρονομίας  σε παραγωγική σύζευξη με την πρωτογενή τοπική παραγωγή, αξιοποιώντας τις εμπειρικές παρατηρήσεις, τις φιλοσοφικές προεκτάσεις, την αειφόρο ισχύ της Παράδοσης και την ζωοποιό δύναμη της Επιστήμης.

Το εγχείρημα αυτό  αποτελεί πράγματι ένα μεγάλο βήμα στα αναπτυξιακά δρώμενα  του νησιού μας, αλλά από μόνο του δεν αρκεί.

Είναι αδήριτη ανάγκη για  να προσεγγιστεί με επιτυχία  το σοβαρό αυτό πρόταγμα και για να διασφαλισθεί  φερέγγυα η προοπτική του να συνδιαμορφωθεί  ένα πολύπλευρο, πολυεπίπεδο και πολυσήμαντο Προγραμματικό Πλαίσιο-Σχέδιο  Αρχών, Κατευθύνσεων, Κανόνων  και Πρακτικών με την συμμετοχή, την συμπόρευση και την συνδρομή της συντεταγμένης Κοινωνίας και των Φορέων της. 

Πρέπει να προχωρήσουμε διεκδικώντας, επιδιώκοντας και στοχεύοντας  δυναμικά και με πειστικό λόγο, τις  συνεργατικές, παράλληλες, ομόθυμες, συνεπείς  και διαρκείς  δράσεις της τοπικής Κοινωνίας, της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων,  του Κεντρικού Κράτους, των Επιστημών Υγείας της ημεδαπής και της αλλοδαπής  και των συναφών ιατροκοινωνικών ερευνητικών ομάδων-ειδικότερα εκείνων που ομνύουν στον Ιπποκράτη και όχι στον κερδώο Ερμή.

Η Ανάπτυξη στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, πανάρχαια κιβωτό του Πανανθρώπινου 

Πολιτισμού με την οφειλόμενη σεβαστική και αειφόρα  προσέγγιση στον τόπο  και στους ανθρώπους του, στην ιστορία, στην παράδοση, στο θεσπέσιο Περιβάλλον κατά την  Γη, τον αέρα και την  θάλασσα που γονιμοποιεί και εκθρέφει τους εξαίσιους καρπούς των αγρών, των υδάτων  και του Πνεύματος, είναι ικανή να το θωρακίσει  οικονομικά, δημογραφικά, πολιτιστικά  πολιτικά και Εθνικά  διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την Ειρήνη και την συναδέλφωση των Λαών της ευρύτερης περιοχής  χωρίς  μεσιτείες και εκβιασμούς και βέβαια δίχως εκπτώσεις.

Ο Κόσμος γύρω μας αλλάζει με ρυθμούς ιλιγγιώδεις.

Εμείς εδώ στην ακριτική Σάμο αλλά και γενικότερα στο Βόρειο Αιγαίο  αν πραγματικά επιζητούμε  το  μερίδιο που, σε κάθε περίπτωση, δικαιωματικά μας αναλογεί  στον Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο καταμερισμό, πρέπει επιτέλους  να σταματήσουμε -βάζοντας μηχανικά  την παλάμη φυσικό αλεξήλιο  πάνω από τα μάτια-  να παρατηρούμε άπραγοι κι  αμήχανοι  στο βάθος των  οριζόντων  τα πλοία  και τις προκλήσεις ασταμάτητα  να μας ξεπερνούν.

Είναι η Ώρα  να τολμήσουμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί  με Αρετή  και Όραμα για το Παρόν και το Μέλλον μας.

Deus juvat audaces, o Θεός βοηθά τους τολμηρούς έλεγαν οι Αρχαίοι.

Είναι καιρός να τολμήσουμε να το αποδείξουμε!

 

Μανώλης Νικ. Κάρλας 

Γιατρός 

Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.