«Είναι ηθικό μας καθήκον η στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου!»

1681

Ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης μιλά στη «Σαμία άμπελο».

Ερώτηση: Παρότι η Σάμος είναι από τις περιοχές με ελάχιστα κρούσματα covid 19, oκόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις. Πότε πιστεύετε πως θα είναι έτοιμο το εμβόλιο και τι διασφαλίσεις θα υπάρχουν κατά το μαζικό εμβολιασμό για τη δημόσια υγεία;

Στην παγκόσμια ιστορία έχουν παρατηρηθεί πολλές μεγάλες πανδημίες από ιούς, όπως η Ισπανική γρίπη του 1918, από την οποία νόσησε περίπου το ένα τρίτο τού παγκόσμιου πληθυσμού, και προκάλεσε περισσότερους από είκοσι εκατομμύρια θανάτους. Πρόσφατα είχαμε μεγάλες ιογενείς επιδημίες, όπως είναι εκείνη του HIV και της γρίπης του 2019 από τον ιό Η1Ν1.

Τα πλεονεκτήματα των ιών έναντι του ανθρώπου, είναι ότι πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, ότι μεταδίδονται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο και ότι είναι ανθεκτικοί στα περισσότερα φάρμακα που διαθέτουμε εναντίων των άλλων κοινών μικροβίων.

Το μεγάλο τους όμως μειονέκτημα, είναι ότι είναι πολύ πρωτόγονοι οργανισμοί, χωρίς στοιχειώδεις λειτουργίες εξελιγμένων οργανισμών, που επιβιώνουν μόνο ως ενδοκυττάρια παράσιτα.

Η επιστήμη κατάφερε να ελέγξει την εξάπλωση του ΗΙV. Το ίδιο θα συμβεί και με τον νέο κορονοϊό. Το εμβόλιο είναι επί της θύρας και αντιιικά φάρμακα δοκιμάζονται.

Η επιστημονική κοινότητα έχει ως κύριο στόχο τη διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων. Δεν πρέπει να εγκριθεί κάποιο εμβόλιο με βιασύνη γιατί αυτό θα είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η παγκόσμια πρωτοβουλία COVAX, της οποίας ηγούνται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και παρασκευής εμβολίων, και της ισότιμης πρόσβασης των εμβολίων σε κάθε χώρα στον κόσμο. Η Ευρώπη συμμετέχει με την συνεισφορά 400 εκατ. ευρώ. 

Υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις ότι το εμβόλιο θα παρουσιαστεί σύντομα αφού πρώτα έχουν γίνει οι κατάλληλες δοκιμές και έχουν τηρηθεί τα πρωτόκολλα υγείας.  

Μέχρι να ανακαλυφθεί όμως το εμβόλιο και να διοχετευθεί ασφαλώς στην παγκόσμια κοινότητα, το βασικό είναι να βρεθεί ο τρόπος ούτως ώστε ο ιός να μην καταφέρει να περάσει και να καταστρέψει ζωτικά όργανα του ανθρώπου. 

Ερ: Η οικονομική δραστηριότητα λόγω του COVID 19 σημειώνει μια πρωτοφανή  πτωτική τάση, γεγονός που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις οινοποιητικές επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε μέτρα τα οποία έδωσαν μια σοβαρή οικονομική ανάσα. Πιστεύετε ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια;  Υπάρχει κάποιος σχετικός σχεδιασμός;

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποίηση είναι γνωστή εδώ και αρκετές χιλιετίες είναι ηθικό μας καθήκον να στηρίξουμε αυτόν τον κλάδο. Τα Σαμιακά κρασιά είναι εξαιρετικής ποιότητας και το έργο του ΕΟΣΣ είναι αξιοθαύμαστο. 

Μαζί πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία εκφράστηκε η δέσμευση στήριξης του κλάδου, οπότε φυσικά και θεωρώ ότι αυτή η πολιτική οφείλει να συνεχιστεί. 

Όχι μόνο επειδή είναι ηθικό μας καθήκον για τα τόσες χιλιάδες χρόνια αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης στην Ελλάδα αλλά επειδή είναι ένας κλάδος που μπορεί να επιφέρει και κέρδη και αναγνωρισιμότητα στη χώρα μας. 

Ο πρωθυπουργός προσωπικά τόνισε – πριν ακόμα αναλάβει την Κυβέρνηση – τον σημαντικό ρόλο των τοπικών ελληνικών προϊόντων. Έκανε σαφή αναφορά στα Σαμιακά κρασιά. Επομένως ο σχετικός σχεδιασμός και υπάρχει και είναι υψίστης σημασίας για τη χώρα μας. 

Βέβαια είναι και καθήκον των παραγωγών σε συνεργασία με την Κυβέρνηση να εφαρμόζουν νέες τεχνικές και να έχουν μία σταθερή παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις του κλάδου. 

Με λίγα λόγια πρέπει ο σχεδιασμός να είναι συλλογικός και να υπάρχει συνεννόηση και κοινή στρατηγική προώθησης μεταξύ του κράτους και των οινοπαραγωγών. Και φυσικά πιστεύω ότι αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. 

Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος με στόχο την αξιοπρεπή διαβίωση των αμπελουργών και των οικογενειών τους αλλά και την διατήρηση των καλλιεργειών στον τόπο μας;

Είναι πολύ σημαντική η διατήρηση των καλλιεργειών στον τόπο μας. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη ποικιλομορφία εδαφών και μικροκλιμάτων, επομένως έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε διαφορετικές και ποιοτικές ποικιλίες κρασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει περί τα 900 οινοποιεία. Καταλαβαίνουμε άρα το ρόλο που παίζουν στην οικονομία, στο ΑΕΠ και στην ποιότητα ζωής.

Η πραγματικότητα είναι ότι η επιδημία του Covid είχε δυσμενείς επιπτώσεις συλλογικά στην παγκόσμια οικονομία. Με σωστό σχεδιασμό και ανάλυση των χρηματοοικονομικών ταμείων του Κράτους επιπρόσθετα μέτρα στήριξης θα μπορούσαν να ληφθούν. 

Ωστόσο αυτό είναι μία δύσκολη διαδικασία. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει εξαγγείλει ότι θα δοθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης. Κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις για να είναι η αμπελοκαλλιέργεια κλάδος που θα βοηθηθεί από αυτά.

Προσωπική μου διαπίστωση, μιλώντας με αμπελουργούς, είναι ότι ένα πραγματικά βοηθητικό μέτρο για την επόμενη χρονιά θα ήταν να διεξαχθεί ο πράσινος τρύγος τον Ιούνιο και η επιδότηση του να πραγματοποιηθεί αυτούς τους μήνες. Έτσι θα βελτιωθεί η ποιότητα του κρασιού και οι παραγωγοί θα έχουν εισπράξει την επιδότηση εκείνη την περίοδο και όχι παραδείγματος χάριν τον Οκτώβρη, όπως συμβαίνει, που πραγματοποιούνται και οι πωλήσεις του κρασιού. Θεωρώ ότι ο πράσινος τρύγος το 2021 είναι μία στρατηγικά έξυπνη κίνηση που κατά τη γνώμη μου θα βοηθούσε πολύ τον κλάδο. 

Φυσικά η φοροαπαλλαγή, η ταχύτερη καταβολή των επιδοτήσεων και η ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντικά. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε πιο δημιουργικά για να δοθούν λύσεις και μέτρα που θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξέλιξη του κλάδου και την αξιοπρεπή διαβίωση όσων ασχολούνται με τα αμπέλια. 

Η επιχειρηματικότητα και ο αγροτικός κλάδος πρέπει να στηριχτούν και στηρίζονται. Όχι ως αντίμετρα, αλλά ως μέρος μίας στρατηγικής αναβάθμισης του Νομού Σάμου και της Ελλάδας συνολικά. 

ΕΡ: Ο ΕΟΣ Σάμου, ως Συνεταιρισμός και στα πλαίσια του κοινωνικού του έργου, παραχώρησε τη χρήση αποθηκευτικού χώρου πλησίον του κτιρίου του Λιμενικού Ταμείου στον Εμπορικό Λιμένα, ανταποκρινόμενος στο αίτημα για στέγαση του ΕΚΑΒ Σάμου. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Ο ΕΟΣ Σάμου είναι ένας Συνεταιρισμός που ανέκαθεν στήριζε την Σαμιακή κοινότητα. Η παραχώρηση του εν λόγω χώρου για τη στέγαση του ΕΚΑΒ Σάμου είναι τόσο συγκινητική όσο και αξιέπαινη. Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω:

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε μπροστά. Αν δείτε την Ιστορία διαχρονικά προόδευσαν κράτη τα όποια είχαν πολύ ισχυρό το αίσθημα του ανήκειν, το αίσθημα της ενότητας. 

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον ΕΟΣ Σάμου για αυτή την κίνηση. Ελπίζω να σταθεί ως παράδειγμα για άλλες ενώσεις, φορείς και ιδιώτες. 

ΕΡ: Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε τους γονείς των παιδιών της Σάμου για την  προφύλαξη τους, λίγο πριν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων;

Πάνω από όλα να είναι ψύχραιμοι. Ο πανικός δε φέρνει ποτέ κάτι ουσιώδες. Η πανδημία υπάρχει, όμως νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς ακολουθώντας τα μέτρα της Κυβέρνησης. Νομίζω ότι έχουν επικοινωνηθεί σωστά και αποτελεσματικά οι οδηγίες προφύλαξης από τον Ιό. 

Οι αποστάσεις, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, η χρήση μάσκας, όλα αυτά είναι ασπίδα. Το βασικό είναι να ακούμε τους ειδικούς και να εξηγούμε στα παιδιά ειλικρινά και χωρίς φόβο τι αντιμετωπίζουμε. 

Ακόμη, επειδή η ανασφάλεια για το μέλλον και ο φόβος για το άγνωστο που έχει σπείρει η πανδημία είναι πολύ έντονα είναι καλό εάν κάποιος γονιός νιώσει συναισθηματική πίεση να μη διστάσει να επικοινωνήσει με τη γραμμή ψυχικής στήριξης 10306 για τον κορονοϊό. 

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο ψυχοφθόρα είναι όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς και όσοι είναι κοντά στα παιδιά. Ψυχραιμία, αισιοδοξία, τήρηση των μέτρων και όποτε χρειαστεί η αναζήτηση ψυχικής στήριξης είναι η συμβουλή που ανθρώπινα και με πολλή κατανόηση μπορώ να δώσω.

Υπάρχει κάτι επιπλέον που θα θέλατε να επισημάνετε; 

Αρχικά, σχετικά με την πανδημία και το φόβο που έχει σπείρει. Ο φόβος είναι ένα από τα βασικότερα κι αρχέγονα συναισθήματα του ανθρώπου. Προκαλείται από ένα εξωτερικό αίτιο, που στην εκτίμηση του ατόμου αποτελεί μικρή ή μεγάλη απειλή και αποτελεί μια προστατευτική αντίδραση, και συνδέεται με το βασικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Ο ασύμμετρος φόβος όμως, εμπρός στο πρόβλημα, δεν είναι δικαιολογημένος. Δηλαδή ένας φόβος που αγγίζει τα όρια της υστερίας και του πανικού. Τηρούμε τα μέτρα, σεβόμαστε τους γύρω μας και παραμένουμε ψύχραιμοι.

Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ όμως και στη γεωπολιτική πίεση που δέχεται η χώρας μας από τη γείτονα χώρα. Σήμερα οι Τούρκοι διεκδικούν παράνομα Ελληνικά τμήματα του Αιγαίου. Αγνοούν το διεθνές δίκαιο, αγνοούν συνθήκες, αγνοούν την ιστορία και προκαλούν. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συνεχείς, κλιμακούμενες σε προκλητικότητα και επιθετικότητα, δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και κυρίως του προέδρου τους, αμφισβητούν ευθέως τα σύνορα και την επικράτεια της χώρας μας. Έμπρακτα αμφισβητείται ο εθνικός μας χώρος με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Το πρώτο «μάθημα» το πήραν πρόσφατα έξω από το Καστελόριζο. Η Σάμος είναι Ελληνική, η Ικαρία, οι Φούρνοι και ούτω καθεξής… Από την αρχαιότητα κυλάει σε αυτά τα χώματα αίμα Ελληνικό. 

Το τελευταίο διάστημα ο Νομός Σάμου βάλλεται συστηματικά. Από την πανδημία, από το μεταναστευτικό, από την οικονομική κρίση και τώρα από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας. 

Το έργο όλων μας είναι δύσκολο και απαιτητικό. Θα βγούμε όμως νικητές όπως κάνουμε τόσες χιλιάδες χρόνια. 

Υπομονή, ομοψυχία, ενότητα και δύναμη!

Σας ευχαριστώ!