Γέμισε ξέχειλη την κούπα με σαμιώτικο κρασί!

1921

Πεζούλες ξερολιθιάς και ορεινό ανάγλυφο με τη χαρακτηριστική ονομασία «Άμπελος» για έναν από τους δύο ορεινούς όγκους που δεσπόζουν στην πυκνόφυτη Σάμο. Ένας από τους ομορφότερους αμπελώνες του κόσμου, αυτός με το χρυσαφένιο μοσχάτο σαμιώτικο σταφύλι. Μαγευτικός πλούτος αρωμάτων και βελούδινη, αξέχαστη γλύκα. Ο μύθος για τη διαμάχη του θεού Διονύσου με τις Αμαζόνες. Ο πρώτος βασιλιάς Αγκαίος και «πολλά πέλει κύλικος άκρου τε χειλέων», δηλωτικό της μεγάλης «απόστασης» ανάμεσα στα χείλη της κούπας με το κρασί και τα χείλια του ανθρώπου…

Ντίνα Νικολάου. Η chef με τη διεθνή καταξίωση και ονομαστές σε Γαλλία και Ελλάδα γαστρονομικές περγαμηνές. Ευαγόρας Μαυρομάτης, με διαδρομές ποιότητας ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία. Daniel Shade, αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Γερμανίας και εμπνευστής αγώνων γαστρονομίας. Roderick Smith, Master of Wine με διεθνή καταξίωση και ιδρυτής της Riviera Wine Academy. Jacques Joubert, managing director της FrisCo και «συλλέκτης» προϊόντων με ξεχωριστή ταυτότητα και ποιότητα.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Mediterranean Cheese and Wine» που υλοποιείται από την «Οικονομοτεχνική ΕΠΕ», ήρθαν στη Σάμο για ένα study trip που κατέληξε σε ευρύτερη γνωριμία με τον πατροπαράδοτο σαμιακό αμπελώνα, τις καλλιεργητικές μεθόδους και την χειρωνακτική, ακάματη εργασία των αμπελουργών του νησιού, την τέχνη της οινοποίησης και των προσπαθειών που καταβάλλει ο Συνεταιρισμός για ευρύτερη προώθηση και ανάπτυξη των πωλήσεων σε χώρες-στόχους. Ήρθαν ως διακεκριμένοι επισκέπτες μα έφυγαν ως αγαπημένοι φίλοι και πρεσβευτές των υπέροχων κρασιών του ΕΟΣ Σάμου (UWC Samos).

Διαπίστωσαν πως το κρασί που παράγεται σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, το φημισμένο σαμιώτικο κρασί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, είναι σήμερα γνωστό στα πέρατα της υφηλίου γιατί έχει ταυτίσει απόλυτα την ονομασία του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πλέον εκλεκτούς διεθνείς αμπελώνες! Επισκέφθηκαν τα πιο ορεινά αμπελοτόπια της Σάμου, είδαν αμπέλια γόνιμα και ανθεκτικά της γηγενούς ποικιλίας, περιηγήθηκαν σε νέες καλλιέργειες, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Οίνου, μίλησαν με τους ανθρώπους του μόχθου, είχαν ενημερωτικές συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού, δοκίμασαν το εκλεκτό μοσχάτο σταφύλι και γεύτηκαν τις εμπνευσμένες γαστρονομικές δημιουργίες Σαμίων chef και μαγείρων. Ο Βαγγέλης Μπιλιμπάς και ο Βασίλης Σκουρφούντας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για menu degustation που πλαισίωναν τη γκάμα των κρασιών του ΕOΣ Σάμου:

Το δείπνο «Αφροδίτη» περιλάμβανε: Πράσινη σαλάτα με μέλι και εσπεριδοειδή, συνδυασμένο με ροζέ «Selana». Γαρίδα με σαφράν και «Μοσχάτο Άσπρο». Ντολμαδάκια, γιαπράκια και κρεμμυδοντολμαδάκια με «Aegean Breeze», ξηρό. Πλάτη κατσικίσια γεμιστή με πατάτες τσακιστές (το παραδοσιακό σαμιώτικο «γιορτινό» φαγητό), ψημένο σε κληματόβεργες. Η έντονη γεύση του εξισορροπήθηκε απολαυστικά από τη δροσιστική οξύτητα και την έντονη επίγευση του λευκού ξηρού «Ψηλές Κορφές».\

Τα επιδόρπια από καραμελωμένη κρέμα και τάρτα λεμονιού συνοδεύτηκαν από το φινετσάτο «Grand Cru», ενώ το σουφλέ σοκολάτας με χειροποίητο παγωτό, «έδεσε» μοναδικά με την πλούσια γεύση του «Samos Anthemis».

To γεύμα «Ορίζοντας» ξεκίνησε με σαλάτα από σαμιώτικο τοματίνι και κατσικίσιο τυρί, που μαζί με το ρυζότο μανιταριών κράτησαν ψηλά τον ελκυστικό χαρακτήρα του «Aegean Breeze». Η φάβα με κρεμμύδι καραμελωμένο με «Samos Doux», συνοδεύτηκε από το μυρωδάτο «Μοσχάτο άσπρο», ενώ οι απολαυστικές «Ψηλές Κορφές» έδωσαν τη δική τους πινελιά στα χειροποίητα ζυμαρικά από μελάνι σουπιάς με ολόφρεσκη σφυρίδα. Η σοκολατένια τραγανή κρούστα του επιδόρπιου βρήκε τον καλύτερο συνοδό της στο αρμονικά μεστό, «Samos Nectar».

Δεν ήταν όμως τα μόνα που «γεύτηκαν» από το νησί της Σάμου στην τριήμερη παραμονή τους, οι διακεκριμένοι επισκέπτες. Είδαν και γνώρισαν τη σημερινή πολιτιστική και κοινωνική υπόσταση του ακριτικού νησιού, το χθες και το σήμερα των ανθρώπων που ζουν σε αυτό, το γεωφυσικό ανάγλυφο και το μεγαλείο της βλάστησης, τους οικισμούς και τις πόλεις. «Μύρισαν» την αύρα του Αιγαίου, τα αρώματα της σαμιακής φύσης, τη φρουτώδη ανάσα των κρασιών  του Συνεταιρισμού.

Περιηγήθηκαν στο χαλικώδες, σχιστολιθικό και με μεγάλη ικανότητα αποστράγγισης έδαφος της ορεινής Σάμου το οποίο σε συνδυασμό με το ευνοϊκό μικροκλίμα και την αξιοσημείωτη ηλιοφάνεια που συνδυάζεται με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες δίνει τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά και με τον πιο φυσικό τρόπο. Κι όπως οι ίδιοι είπαν, «μαγεύτηκαν» από τα σαμιώτικα κρασιά του ΕΟΣΣ με τα εκλεκτά αρώματα και την αξεπέραστη γεύση, που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της ελληνικής οινοποιίας στη διεθνή οιναγορά καθώς όχι μόνο εξάγονται σε  25 χώρες του εξωτερικού αλλά συγκεντρώνουν και πλήθος βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις.

Κι όπως έλεγε ο Λόρδος Βύρων: «…γέμισαν ξέχειλη την κούπα με σαμιώτικο κρασί!»