Η 14η Φεβρουαρίου, η ημέρα η οποία αφιερώνεται εδώ και χρόνια στον έρωτα, αποτέλεσε την αφορμή ώστε η διακεκριμένη σεφ Ντίνα Νικολάου να «εμπνευστεί» από την ερωτεύσιμη ποιότητα και την αγαπημένη γεύση των κρασιών του ΕΟΣ Σάμου, προτείνοντας ένα σαγηνευτικό επιδόρπιο:
Στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα και σιρόπι από το λιαστό, παλαιωμένο, υπέροχο Samos Nectar.
Το λιαστό Samos Nectar, το ιστορικότερο κρασί της Σάμου, είναι ένα κρασί που ταξιδεύει τις αισθήσεις μεταξύ έντονων αρωμάτων αλλά και μιας μεστής γλυκύτητας που αφήνει την αίσθηση της μοναδικής ισορροπίας και τη μακρά, αξέχαστη επίγευσή του.
Ένα κρασί με τέτοια πολυπλοκότητα σε γεύση και αρώματα που ο συνδυασμός του με το κατάλληλο επιδόρπιο δεν μπορεί παρά να ανεβάζει στους 7 ουρανούς την απόλαυση!
Τα απαράμιλλα αρώματα σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας του Samos Nectar συνταιριάζουν αρμονικά με τα αρώματα της κουβερτούρας και των φρέσκων ξηρών καρπών αυτού του τόσο ξεχωριστού στρούντελ που προτείνει η διεθνώς αναγνωρισμένη σεφ Ντίνα Νικολάου, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό «ερωτικό» ζευγάρι.
Επιλέξτε για το κλείσιμο της βραδιάς το στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα και σιρόπι από Samos Nectar.
Η πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων υπόσχεται να σας «γλυκάνει» την καρδιά και να κάνει διακριτή την ερωτική σας διάθεση!
Στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα και σιρόπι με Samos Nectar
Προετοιμασία: 30΄ – Ψήσιμο: 50΄ – Ποσότητα: 8-10 μερίδες
Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα 1 φλιτζ. τσαγιού ανάλατα φιστίκια Αιγίνης 1 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια 2 φλιτζ. τσαγιού κουβερτούρα 55% πολύ ψιλοκομμένη ή τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη ½ φλιτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο, χωρίς όμως να κάψει 7 φύλλα κρούστας ή Βυρηττού |
Για το σιρόπι
200 ml νερό 200 ml Samos Nectar 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού 1 ξυλάκι κανέλας 3 κουτ. σούπας μέλι |
Διαδικασία
Βάζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς σε ένα άνετο ταψί και τους καβουρδίζουμε σε δυνατό γκριλ για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους χονδροκοπανίζουμε στο μπλέντερ ή στο γουδί, σε δόσεις. Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την καστανή ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε επίπεδη και καθαρή επιφάνεια απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Το πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε και αυτό και το πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (βουτυρωμένα όλα) και το μείγμα των ξηρών καρπών. Τυλίγουμε τα φύλλα όλα μαζί σε ρολό, από τη στενή πλευρά, φέρνοντας προς τα μέσα και τις πλαϊνές άκρες ώστε να εγκλωβιστεί η γέμιση. Βάζουμε το ρολό στο στρωμένο ταψί και το ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το Samos Nectar, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα και τα βράζουμε για 8 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρουν βράση), μέχρι να δέσει το σιρόπι. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Διατηρούμε το σιρόπι όσο πιο ζεστό γίνεται.
Όταν το στρούντελ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι. Για να μένουν τραγανά τα φύλλα, πρέπει πάντα το γλυκό να είναι κρύο ή χλιαρό και το σιρόπι καυτό. Κόβουμε το στρούντελ σε φέτες και σερβίρουμε, συνοδεία του ευωδιαστού Samos Nectar!