Samos Food: Ανακαλύπτουμε τη «γεύση» της Σάμου!

693

Η οινογαστρονομική διάσταση του τουρισμού στις μέρες μας έχει αποκτήσει σημαντικότατο ρόλο, ο οποίος διαφαίνεται διεθνώς πως θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στην επόμενη δεκαετία, δίνοντας στον τουρισμό των εμπειριών σαφέστατο προβάδισμα. Για να απολαύσει, όμως, ο επισκέπτης τον οινογαστρονομικό πλούτο της Σάμου, θα πρέπει να μπορεί να κατανοήσει μια πολυδιάστατη πληροφορία όπως είναι η σαμιακή διατροφή, δηλαδή το φαγητό με τα υλικά του, η κουλτούρα που συνοδεύει κάθε συνταγή καθώς και το κρασί που το συνοδεύει. 

Αυτό, είναι πλέον εφικτό αλλά και εύκολα προσβάσιμο, μέσω του Samos Food, της ψηφιακής πλατφόρμας ολιστικής προσέγγισης του οινογαστρονομικού προφίλ της Σάμου. Η αξιοποίηση τεχνολογίας στάθμης και η πρόσβαση σε αυτήν από προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα, διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα τουριστικών «εμπειριών».

Παράλληλα, η επιστημονική και πληρέστατη καταγραφή καθώς και η προβολή του σύνθετου σαμιακού πολιτιστικού αποθέματος και της δημιουργικότητας των κατοίκων της Σάμου σχετικά με την τροφή στο σύνολό της, (πρώτες ύλες, αγροτική παραγωγή, τεχνικές παρασκευής και οινογαστρονομία) αποτελούν πλέον ένα σημαντικότατο ψηφιακό πόρο που αφήνει μια σοβαρή πολιτιστική παρακαταθήκη στις παρούσες και μέλλουσες γενιές.

Το υλικό, είναι διαθέσιμο εντελώς ΔΩΡΕΑΝ όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και όλους τους επαγγελματίες που θα θελήσουν να εντάξουν στον κατάλογό τους τις συνταγές αυτές, πιστοποιώντας πως στη Σάμο η οινογαστρονομική παράδοση είναι υπαρκτή, βασισμένη στην τοπική αγροτική παραγωγή και εναρμονισμένη στις διατροφικές προσταγές της εποχής, στα πρότυπα δημιουργίας μιας ταυτότητας για τη «σαμιακή κουζίνα».

Μέσω της εφαρμογής μπορεί κάθε επισκέπτης να βλέπει τρισδιάστατα τα πιάτα, τις μεθόδους παρασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται,  σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Επίσης, μια σειρά από cocktails που παρασκευάζονται με σαμιώτικα κρασιά του Συνεταιρισμού. 

Το κρασί -και ειδικότερα το σαμιώτικο κρασί- κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη ζωή των ανθρώπων. Συνδέεται με την μακραίωνη οινική παράδοση του νησιού μας, με κάθε στιγμή της κοινωνικής ζωής των Σαμίων, με τη γαστρονομία του τόπου μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτισμικού μας αποτυπώματος.

Έτσι, ο Συνεταιρισμός της Σάμου, ο Συνεταιρισμός των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού μας δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίξει ενεργά και με όλες του τις δυνάμεις, αυτήν την πρώτη προσπάθεια σοβαρής καταγραφής του οινογευστικού προφίλ της Σάμου και της γαστρονομικής της ταυτότητας.

Ειδικότερα, εφόσον αυτό όχι μόνο αναδεικνύει την αγροτική παραγωγή –τα ξεχωριστά αγροτικά μας προϊόντα– αλλά τονίζει τον διαρκή μόχθο των ανθρώπων που καλλιεργούν τη σαμιακή γη, πιστοί στις πατρογονικές καταβολές.

Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει στα πλαίσια συμμετοχής του Ενιαίου τότε Δήμου Σάμου για την πολιτιστική προβολή του νησιού μας και την υποψηφιότητα ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Τον Ιούνιο του 2021 και σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Ανατολικής Σάμου, ο Συνεταιρισμός συγκέντρωσε μια σειρά από παραδοσιακές σαμιώτικες συνταγές όπως τις είχε καταγράψει από νοικοκυρές του νησιού και τις έθεσε υπόψη της αρμόδιας ομάδας έργου. Στη συνέχεια, υποστήριξε με χορηγία των κρασιών του αλλά και φυσική παρουσία, όλες τις δράσεις συγκέντρωσης του υλικού και υλοποίησης των επί μέρους θεματικών ενοτήτων της ψηφιακής πλατφόρμας Samos Food. Οι σαμιώτες chef Ανδρέας Λαγός, Ευάγγελος Μπιλιμπάς, Βασίλης Σκουρφούντας και Ασλάνης Παντερλής αλλά και απλοί άνθρωποι που αγαπούν τη σαμιακή οινογαστρονομία, δημιούργησαν το οπτικοποιημένο υλικό που είναι ελεύθερο προς χρήση στους πάντες.

Το Samos Food αποκαλύπτει συνολικά τον πολυπολιτιστικό πλούτο του νησιού μας, τη γαστρονομική διάσταση του πολιτισμού αλλά και την εξαιρετική συνεργασία όλων των φορέων υλοποίησης που είναι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, η εταιρία Omega Technology σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», η εταιρία «DOTSOFT» και ο Ε.Ο.Σ Σάμου.

Η παρουσίαση του έργου αυτού στη Σάμο (σε Βαθύ-Καρλόβασι και Πυθαγόρειο) καθώς και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα (3-6 Μαΐου), κυρίως όμως η άμεση εφαρμογή του εν όψει της τουριστικής περιόδου, «κλείνουν» επί της ουσίας τις εξωστρεφείς παρεμβάσεις του προγράμματος, «ανοίγοντας» ωστόσο μια οινογαστρονομική πρόσκληση διαρκείας των επισκεπτών όπου γης, στο νησί του Πυθαγόρα και της αμπέλου!