Τσελεμεντές και Σαμιώτικο κρασί

Έντεκα χρόνια γευστικών ταξιδεμάτων στο πανέμορφο Κυκλαδονήσι της Σίφνου με την επιτυχημένη «συνταγή» της παράδοσης να δίνει σαφές προβάδισμα στα τοπικά προϊόντα και την ανάδειξη της ξεχωριστής γαστρονομίας των νησιών.  Οι εποχές αλλάζουν, αλλά οι...

ΒΡΑΔΙΑ ΜΟΧΙΤΟ ΣΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ

Η καλοκαιρινή διάθεση στη Σάμο «παρατείνεται» και το Σεπτέμβρη! Οι απολαυστικές βραδιές με το απαλό θαλασσινό αγέρι και τις φιλικές μας συντροφιές γίνονται πιο κεφάτες με τη μυρωδιά του δυόσμου σε ένα διαφορετικό μοχίτο,...

Το χωράφι του παραγωγού, όπλο (και) του τουρισμού!

Αναμφισβήτητα, ο πλέον σημαντικός κλάδος στη χώρα μας στην παρούσα φάση είναι ο τουρισμός. Συνεισφέροντας άμεσα το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας το 2016, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας το...

Οι δουλειές του «πατηριού»

Απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο του Γιάννη Δ. Κόκκα: Η ζωή στο χωριό και οι ασχολίες των κατοίκων της Λέκκας (χρονική περίοδος 1935-1953) Τα σταφύλια ήταν αδειασμένα μέσα «στου πατήρ», αλλά κατά τέτοιο τρόπο που...

Γιορτές Σαμιώτικου Κρασιού στην Πόλη της Σάμου

26 & 27 Αυγούστου 2017 Το ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΑΜΟΥ έχει για μια ακόμη φορά την τιμητική του, μέσα από το διήμερο των «Γιορτών Σαμιώτικου Κρασιού» που διοργανώνονται από το Δήμο Σάμου σε συνεργασία με τον ΔΟΠΠΟΝΑΣ,...

ΣΑΜΟΣ: ΒΡΑΔΙΑ COCKTAILS αλά… MASTER CHEF

Cocktail με gel από κόκκινα φρούτα και Samos Vin Doux, αρωματισμένο με elderflower, τζιν και γαρνιτούρα από σιρόπι τριαντάφυλλο, βατόμουρο και πέρλες καραμέλας pon pon.   Cocktail με λευκή κρέμα αρωματισμένη με μπαχαρικά, πουρές από πράσινο...

Σαμιώτικη μουσταλευριά

Η σεφ Σιμόνη Καφίρη, μας δίνει τη δική της συνταγή για μουσταλευριά την οποία ονομάζει "κέρασμα του τρύγου" αφού γίνεται με το μούστο από τα πρώτα σταφύλια. Αυτή η δροσερή, διαυγής κρέμα από το χυμό...

Λάμπρος Βακιάρος: LΕΤ’ SHAKE IT, CHEF!

Επέστρεψε στη γενέτειρά του και «γεύτηκε» τις ευχές όλων των Σαμίων, αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε Master Chef 2017. Λατρεύει να μαγειρεύει και να συνδυάζει την παράδοση με τη δημιουργική κουζίνα… O Λάμπρος Βακιάρος,...

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

«…η καρδιά μου είναι τώρα ένα φαρδύ χωματένιο τσουκάλι/ που μπήκε πολλές φορές στη φωτιά/που μαγέρεψε χιλιάδες φορές για τους φτωχούς/για τους ξωμάχους, για τους περατάρηδες/ για τους εργάτες και για τις πικρές μανάδες...

ΣΑΜΟΣ: «…φέρει και ορνίθων γάλα…»

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η Σάμος αναδείχθηκε «πολίων πασέων πρώτη, Ελληνίδων και βαρβάρων», ενώ η φράση που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται για να δηλώσει την ευημερία ενός τόπου «…και του πουλιού το γάλα» είναι...