Στο πνεύμα της Σαρακοστής και της περιόδου νηστείας αλλά και ένας απολαυστικός μεζές, όπως τον μαγείρευαν παραδοσιακά στη Σάμο, οι παλιές νοικοκυρές. Αποτελεί άλλωστε κι έναν «εναλλακτικό» τρόπο να προσθέσουμε όσπρια στη διατροφή μας, καθώς τα ρεβύθια περιέχουν ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ωμέγα-3. Είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη C.
Στην παρουσίαση των σαμιακών κρασιών του ΕΟΣ Σάμου στο Ελληνικό Προξενείο Κωνσταντινουπόλεως, ο executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς, δέχθηκε πλήθος επαινετικών σχολίων από όσους δοκίμασαν τους σαμιώτικους ρεβυθοκεφτέδες, καθώς είναι αφράτοι, μυρωδάτοι και απολύτως γευστικοί, χωρίς να αφήνουν έντονη τη γεύση του ελαιολάδου.
Συνδυάζονται μοναδικά με «Samena», ένα κλασικό μεσογειακό κρασί με ισχυρό γευστικό χαρακτήρα και διακριτικά ανθώδη αρώματα, που δεν επισκιάζονται από εκείνα του μοσχάτου.
Υλικά
- 1/2 κιλό ρεβίθια
- 3 κρεμμύδια τριμμένα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κούπες αλεύρι (ή όσο πάρει) ώστε να έχουμε έναν σφιχτό χυλό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο νερό
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για μία ημέρα, ώστε να μαλακώσουν πολύ.
Σουρώνουμε τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το κρεμμύδι, το δυόσμο, αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και νερό και τα ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
Παίρνουμε μία κουταλιά από το μίγμα και το ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο, σε αντικολλητικό τηγάνι.
Γυρνάμε και από τις 2 πλευρές, μέχρι να ροδίσει.
(Προαιρετικά: Σερβίρουμε με ντιπ γιαουρτιού, δυόσμο, lime).