Συνταγή του Ανδρέα Λαγού
ΥΛΙΚΑ(για 6 άτομα)
Για το χταπόδι
- 1-1 ½ κιλό χταπόδι με χωρισμένα τα πλοκάμια
- 300 γρ. λευκό κρασί
- Αλάτι-πιπέρι
- 1 κ.σ πάπρικα
- 150γρ. καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την αλιάδα
- ¼ κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Αλάτι-πιπέρι
- 250γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 2 κουταλιές σούπας ούζο
- 1 κ.σ ξίδι
- 5 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 κ.σ ζουμί από το βρασμένο χταπόδι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την αλιάδα
- Βάζουμε στο γουδί το γλυκάνισο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και κοπανάμε με το γουδοχέρι μέχρι να λιώσει το σκόρδο.
- Προσθέτουμε λίγες-λίγες τις πατάτες ζεστές και ανακατεύουμε, ενώ συγχρόνως ρίχνουμε εναλλάξ το ούζο, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το ζουμί από το χταπόδι.
- Αφήνουμε την αλιάδα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να κρυώσει καλά.
Για το χταπόδι
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει, όχι να λιώσει.
- Σουρώνουμε το χταπόδι, κρατάμε λίγο από το ζουμί, αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια 10 εκατοστά περίπου το καθένα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα.
- Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο, πανάρουμε τα κομμάτια χταποδιού με το μείγμα καλαμποκάλευρου και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφήνουμε να στραγγίξει το χταπόδι σε χαρτί κουζίνας και το σερβίρουμε ζεστό με την αλιάδα.
Παρατήρηση
Η διαφορά της αλιάδας από τη σκορδαλιά είναι ότι γίνεται αποκλειστικά με σκόρδα και πατάτες, χωρίς ψωμί και χωρίς καρύδια. Μάλιστα η παραδοσιακή αλιάδα θέλει πολλά σκόρδα αλλά και πολύ λάδι για να γλυκάνει από την πολύ αψάδα. Επίσης η παραδοσιακή αλιάδα θέλει γουδοχέρι για να γίνει το μείγμα αλοιφή, ενώ απαραίτητο είναι και το ζουμί από τα βρασμένα θαλασσινά που χρησιμοποιούμε σε κάθε συνταγή.