Σολ​ω​μός με ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια

3420

Υλικά

6 παχουλές φέτες σολομό
Για τα κρεμμύδια
½ κιλό κρεμμύδια
3-4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο γλυκό Σαμιώτικο κρασί (Samos Vin Doux)
Για τη σάλτσα ντομάτας
3 νεροπότηρα φρεσκοτριμμένη ντομάτα
1 κρεμμύδι λειωμένο στο μίξερ
2 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες και λειωμένες
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε κατ’ αρχήν τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε καλά μέχρι να ξανθύνουν ελαφρά. Τα σβήνετε με το γλυκό κρασί (Samos Vin Doux), ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί και να γίνουν ένα πηκτός πολτός. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το λειωμένο κρεμμύδι μαζί με τις λειωμένες σκελίδες σκόρδο. Ρίχνετε τη φρεσκοτριμμένη ντομάτα μέσα, αλατίζετε, πιπερώνετε και αφήνετε να μαγειρευτούν τα υλικά σε σιγανή φωτιά μέχρι να μείνει ο μισός όγκος.

Παίρνετε τις 6 παχουλές φέτες σολομού και τις βάζετε μέσα σε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος. Τις περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας και με ένα κουτάλι της σούπας πάνω στις φέτες σολομού μοιράζετε το καραμελωμένο κρεμμύδι. Το πατάτε να απλωθεί παντού, πασπαλίζετε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 170ο. Σερβίρετε τους σολομούς σε πιατέλα προσθέτοντας λίγο φρεσκοτριμμένο ωμό μαϊντανό.

Ηλίας Μαµαλάκης

 

 

 

 

πηγή: mama 365