Οινογνωσία στη Σάμο: Διάσημοι Sommeliers μυούνται στα φυσικά κρασιά της

1334

Σε 16 ολόκληρες σελίδες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό καταγράφεται όλη η φιλοσοφία που διέπει τις νέες οινοποιήσεις των «φυσικών κρασιών» του Συνεταιρισμού, τις καινοτόμες προσπάθειες ανάδειξης του τόπου μέσω της παραγωγής του εκπληκτικού μοσχάτου Σάμου μα και την ακάματη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών να διατηρήσουν ζωντανή την οινική παράδοση, μέσα από τα πατρογονικά αμπελοτόπια σε πεζούλες ξερολιθιάς ως πάνω στο βουνό…

Η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος οινογαστρονομίας και συγγραφέας  Σίσσυ Νίκα που ακολούθησε το διαδραστικό οδοιπορικό των διάσημων sommelier που επισκέφθηκαν τη Σάμο, στα πλαίσια συνεργασίας του ΕΟΣ Σάμου με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων.  Στη συνέχεια, κατέγραψε με τη μοναδική της πένα, όλη τη διαδικασία της βιοδυναμικής καλλιέργειας που φέρνει το σαμιώτικο κρασί «από το αμπέλι, στο ποτήρι μας…»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άκρως ενδιαφέρον άρθρο της, «…πρώτη φορά σε δημοσιογραφικό ταξίδι είδα τους συνοδοιπόρους μου να χαίρονται, κάποιοι να δακρύζουν, να φωτογραφίζουν ατέρμονα, να κρατούν σημειώσεις, να γονατίζουν παρατηρώντας τα αμπέλια και να κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη του «Ερημίτη» καλλιεργητή, Σταμάτη Στασινή. Όλα, μας φαίνονταν πρωτόγνωρα, παρόλο που όλοι μας έχουμε επισκεφθεί τους πλέον διάσημους αμπελώνες του κόσμου. Ξεναγηθήκαμε στα μυστικά της βιοδυναμικής καλλιέργειας στη Σάμο, που πραγματικά δεν γνωρίζαμε. Ένιωσα τόσο τυχερή που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία…»

Το πληρέστατο αυτό ρεπορτάζ που αποκαλύπτει όλα τα «μυστικά» του μοναδικού σαμιακού αμπελώνα, φιλοξενείται στη «Real News», στην έκδοση «Taste & Style» της Κυριακής 2 Ιουλίου 2023.