ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

4099

«…η καρδιά μου είναι τώρα ένα φαρδύ χωματένιο τσουκάλι/ που μπήκε πολλές φορές στη φωτιά/που μαγέρεψε χιλιάδες φορές για τους φτωχούς/για τους ξωμάχους, για τους περατάρηδες/ για τους εργάτες και για τις πικρές μανάδες τους/ για τον πεινασμένον ήλιο, για τον κόσμο/ -ναι, για όλο τον κόσμο-/ένα φτωχό, καπνισμένο, μαυρισμένο τσουκάλι/που κάνει καλά τη δουλειά του…» (Γιάννης Ρίτσος)

Σε ένα πολυθεματικό τριήμερο γεμάτο παραδοσιακά προϊόντα, οινογευσία και γαστρονομία συμμετείχε με επιτυχία ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου. Ξεκίνησε σα μια πρώτη προσπάθεια σύνδεσης των τοπικών προϊόντων με το οινογαστρονομικό προφίλ του νησιού και την τουριστική προσέλκυση, αλλά από την πρώτη κιόλας ημέρα μετατράπηκε σε μια πραγματική γιορτή της σαμιώτικης παραγωγής, με το «τσουκάλι» της παράδοσης να γεμίζει ευωδιές και γεύσεις!

Σε αυτό συντέλεσαν αποφασιστικά οι διοργανωτές, η Αντιπεριφέρεια Σάμου, το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, αλλά και ο ΕΟΣ Σάμου, οι 30 Σαμιώτες παραγωγοί που έκθεσαν τα προϊόντα τους, ο κόσμος που με την παρουσία του στήριξε την προσπάθεια, αλλά και οι ισχυρές παρουσίες προσωπικοτήτων που έδωσαν με τις εισηγήσεις τους βαρύνουσα σημασία στα εκλεκτά προϊόντα της Σαμιακής γης:

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο για «το μέλι και τα παράγωγά του» χαρακτηρίζοντας τον ως «έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό».

Ο πρόεδρος του Chef’s Club Greece Τάσος Πρωτοψάλτης, executive pastry chef, μίλησε για το λάδι και τη σημασία του στη διατήρηση της υγείας ενώ έδωσε καίριες συμβουλές στους γονείς σχετικά με την παιδική διατροφή.

Ο αναδειχθείς ως «ο καλύτερος οινοχόος της Ελλάδος για το 2016» Άρης Σκλαβενίτης ο οποίος και χαρακτηρίζεται ως «φαβορί» της πατρίδας μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων 2017 στο Bordeaux Γαλλίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Άσπρου Μοσχάτου», την εκπληκτική αυτή ποικιλία που δίνει στα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου με τα 83 χρόνια ιστορικής διαδρομής, τον ισχυρό τους αρωματικό χαρακτήρα και την απαράμιλλη γεύση ποιότητας η οποία τα έχει φέρει στην κορυφή των διεθνών βραβεύσεων. Ο διακεκριμένος οινοχόος έδωσε συμβουλές στους επαγγελματίες σχετικά με τη σημασία ενός «καλού εμφιαλωμένου κρασιού» στην εστίαση και την ψυχαγωγία, αλλά και την προσλαμβάνουσα αξία των εκλεκτών σαμιακών οίνων στην εδραίωση της οινογαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής μας.

Ακόμη, μίλησε για την ιστορικότητα και ποιότητα που έχει το «Σαμιώτικο Ούζο» και ο «Πράμνειος Οίνος» Ικαρίας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την ανοδική πορεία των λικέρ αλλά και τις συνδέσεις της οινικής παραγωγής με τον τόπο, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Η αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών και δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης, «μας κέρασε» γεύσεις και αρώματα από τη σαμιακή γη, μιλώντας για «τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας». Η κα Ολυμπίτη δήλωσε πόσο περήφανη νοιώθει για τη σύνδεση των φυσικών πόρων της νησιωτικής γης με τη σύγχρονη διατροφική προσέγγιση, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την επιθυμία της να αφιερώσει μία της εκπομπή στο σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣ Σάμου με τη διαδρομή δεκαετιών και την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Ο executive chef και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.C.S Βαγγέλης Μπιλιμπάς, δημιούργησε επί σκηνής εμπνευσμένες συνταγές με οίνους του ΕΟΣ Σάμου και όλα σχεδόν τα τοπικά προϊόντα:

-Μπαρμπουνάκια γεμιστά με μεθυσμένο από «Aegean Breeze» ραγού γαρίδας, πουρέ σελινόριζας με φύκια και τζιλαδιά.

-Χοιρινό φιλέτο γεμιστό με γραβιέρα Σάμου και μαριναρισμένο με οινολάσπη, μαζί με πατάτες ψημένες σε μήτρα οινολάσπης, σάλτσα κολοκύθας με κάρυ και χαβιάρι από πετιμέζι.

-Μαύρο κοτόπουλο με σάλτσα ξηρού λευκού μοσχάτου «Ψηλές Κορφές» με μαύρο σκόρδο, σκιουφιχτά με πέστο σαλιγκαριού και σφαίρες από κατσικίσιο βοτανοτύρι.

-Χταπόδι με Samos Anthemis, σαλάτα μεσκλάν με αμπελοφάσουλα και φιλέτα πορτοκαλιού, τουίλ από παντζάρι και πέρλες από παλαιωμένο ξύδι Σάμου.

-Αποδομημένο «Τιραμισού» με τυρόγαλο Σάμου και Samos Grand Cru, ακανές και χαβιάρι από μέλι.

Ο executive chef και καθηγητής Γαστρονομίας στο Δ ΙΕΚ Σάμου Ασλάνης Παντερλής  παρουσίασε πρωτοποριακές συνταγές δημιουργικής κουζίνας με σαμιώτικο κρασί  και είδη της τοπικής παραγωγής:

-Burger θαλασσινών με βάση μπριός, άρωμα από μελάνι σουπιάς με αλμύρα θάλασσας τοματάκι Σάμου και καπάκι μπριος με πουρέ αβοκάντο.

-Αρνάκι γεμιστό με ανθότυρο και ρόκα, τυλιγμένο με ελαστικ σύκου αρωματισμένου με Αegean Breeze.

-Φιλέτο καρπουζιού αρωματισμένο σε μαρινάδα με βότανα Σάμου και γλυκό κρασί Grand Cru.

-Φιλέτο μόσχου καθισμένο πάνω σε κρεβάτι τηγανιτού τραχανά παναρισμένου με ξηρούς καρπούς και σάλτσα ψητού, αρωματισμένου με ημίξηρο ροζέ Selana και αφρό μοσχολέμονου.

Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο, το μέλι και τα λικέρ παρουσιάστηκαν από την πρωτεργάτιδα του Tinos Food Festival, Αλεξάνδρα Μαγκλή, ενώ με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη, η νέα και ταλαντούχος Φωτεινή Φουρτούνη αξιοποίησε μαγειρικά τα περισσότερα από τα ντόπια βότανα.

Ο bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκης, που το 2016 συγκαταλέχθηκε μεταξύ των 12 καλύτερων bartender στην Ελλάδα στην κατηγορία classic cocktail δημιούργησε το «Samos Muscat Mystery» με βάση το Samos Vin Doux και το «Anthemis Revolution» το οποίο και προσφέρθηκε σε πλήθος κόσμου.

Ξεχωριστή στιγμή του φεστιβάλ, αποτέλεσε η βράβευση από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο  του Master Chef 2017 Σαμιώτη Λάμπρου Βακιάρου, ο οποίος και δημιούργησε αποκλειστικά για την εκδήλωση μια αποδομημένη εκδοχή της σαμιώτικης «γιορτής», που προσφέρεται κατά παράδοση στα πανηγύρια και περιλαμβάνει κατσικάκι, σαμιώτικα κρεμμύδια και σπασμένο σιτάρι. Καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο και πολυφωτογραφήθηκε ανάμεσα στους πολλούς και αγαπημένους του  φίλους και συγγενείς, αλλά και ανθρώπους που ήθελαν απλά να τον συγχαρούν.

Μια συνοπτική αναφορά στα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα αλλά και την ιστορική και οικονομική τους σημασία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Chef’s Club Greece Τάσο Πρωτοψάλτη απένειμαν την «ύψιστη τιμητική διάκριση για την πολυετή προσφορά στην ελληνική γαστρονομία» στον υπεύθυνο Chef του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο, Βαγγέλη Μπιλιμπά. Ακόμη, απένειμαν τιμητικό έπαινο στον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο για την ουσιαστική συμβολή του στην προώθηση δράσεων που σχετίζονται με την ταυτοποίηση της γαστρονομίας του τόπου.

Δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις πεζούλες ξερολιθιάς, τα αμπελοτόπια, τους οίνους που δοκίμασαν αλλά και το Μουσείο Οίνου. Απένειμαν στο Μοσχάτο Σάμου και τον ΣΑΜΙΩΤΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟ την ύψιστη τιμητική διάκριση για μια πορεία ποιότητας και εγνωσμένης αξίας των πολυβραβευμένων κρασιών που παράγονται από τον ΕΟΣΣ, εξαίροντας τις πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις, την ισχυροποίηση της αναγνωρισιμότητας και τη διαρκή ποιοτική αναβάθμιση των οινικών προϊόντων  που προάγουν την οινογαστρονομική ταυτότητα της Ελλάδος.

«Κατορθώσαμε, χάρη στις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, να οργανώσουμε με επιτυχία ένα τριήμερο γεμάτο παράδοση, οινογευσία και γαστρονομία με στόχο αυτά να αποτελέσουν -εκτός των άλλων- και συγκριτικά πλεονεκτήματα τουριστικής επισκεψιμότητας. Αυτά είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν και προσδιορίζουν τη Σάμο, αυτά «ξεδιπλώνουν» τη νέα και σύνθετη πολιτιστική και τουριστική της εικόνα…» σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος.