Μπακαλιάρος πλακί με σταφίδες

5030

(μια υπέροχη όσο και εύκολη συνταγή της Νίκης Μηταρέα)

Ο μπακαλιάρος και πιο συγκεκριμένα ο παστός, έχει καταγραφεί, εδώ και πολλά χρόνια, στην λίστα των παραδοσιακών φαγητών μας. Ήταν το φτηνό ψάρι που κάλυπτε τις ανάγκες των ανθρώπων  που κατοικούσαν σε περιοχές της Ελλάδας που δεν είχαν πρόσβαση στα φρέσκα ψάρια. Πολλές είναι οι μαγειρικές προσεγγίσεις του μπακαλιάρου σε όλη την Ελλάδα αλλά ιδιαίτερες επιδόσεις  σε αυτό, έχουν η  Πελοπόννησος και τα Επτάνησα.

Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ  φιλέτα φρέσκου μπακαλιάρου. Ο γευστικός χαρακτήρας της συνταγής αυτής η οποία συνδυάζει το χιονάτο κρέας του μπακαλιάρου με την οξύτητα της ντομάτας και τη γλυκύτητα της σταφίδας,  χρειάζεται ένα κρασί με  νεύρο και αρώματα. Οι προϋποθέσεις αυτές οδηγούν τις επιλογές μας σε ένα λευκό ξηρό κρασί από την ιδιαίτερα αρωματική ποικιλία «Μοσχάτο Σάμου», που εκτός των άλλων αρωμάτων της, δίνει κρασιά που μυρίζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα, φρέσκο σταφύλι.

Στο νησί της Σάμου, υπάρχουν πολλοί ορεινοί αμπελώνες, που προμηθεύουν πρώτη ύλη για  εξαιρετικά κρασιά, τα οποία συνδυάζουν το μοναδικό μοσχάτο χαρακτήρα με γεύση γεμάτη νεύρο. Το ίδιο κρασί στο μαγείρεμα θα δέσει πιο γερά τη γεύση της σταφίδας με το ψάρι.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/3 κούπας σταφίδες
  • 1 κούπα  λευκό κρασί ΣΑΜΟΥ
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 ποτήρι ντομάτα τριμμένη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1κουτ. γλυκού ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180Cο . Στρώνουμε σε ένα ταψί τις πατάτες, από πάνω προσθέτουμε  την μισή ποσότητα κρεμμυδιών και στην συνέχεια τα  φιλέτα του ψαριού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την δάφνη, το σκόρδο, τις σταφίδες ,το ελαιόλαδο, το ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ λευκό κρασί και τον μαϊντανό. Ψήνουμε το πλακί για 30-40 λεπτά.

Πρόταση : Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει εναλλακτικά με φαγκρί ή σφυρίδα.

%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%b1(Σημείωση Σύνταξης: Η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος, εξειδικευμένη σε θέματα γαστρονομίας και οινογευσίας Νίκη Μηταρέα είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Οινομαγειρέματα» που αξιολογήθηκε ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής με κρασί στην κατηγορία «Best Book on Cooking with Wine in the World» και στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιβλίων μαγειρικής «Gourmand World Cookbook Awards 2006».  Το τελευταίο της βιβλίο έχει τίτλο «Με κρασί και Ελληνικά» (εκδόσεις Πατάκη) και εκτός από τις υπέροχες συνταγές  για όσους θέλουν να μαγειρέψουν κάτι καινούριο και ταυτόχρονα οικείο, κάνει μια διεξοδική αναφορά στο Ελληνικό κρασί και τη σημασία αλλά και τη σύνδεσή του με τη γαστρονομική ταυτότητα του τόπου μας.)