«Κύμα» Πολιτισμού και Σαμιώτικο Κρασί στο 3ο Φεστιβάλ Σάμου 2017

3917

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα… κύμα. Ξεπήδησε από την ανάγκη της ακριτικής Σάμου να αναδείξει τα προϊόντα και τις ομορφιές της, να φέρει κοντά τους παραγωγούς, να δημιουργήσει κοινούς δρόμους μεταξύ επιχειρήσεων, να αναδείξει την τοπική γαστρονομική ταυτότητα και να προάγει τον πολιτισμό όπως εκφράζεται μέσω των συλλόγων και των φορέων. Αυτό το κύμα, που βρίσκεται στην αφίσα του 3ου Φεστιβάλ Σάμου, είναι ένα δροσιστικό κύμα συνεργασίας και πολιτιστικής έκφρασης, που ρέει στο ποτήρι του νησιού μας, σαν τα υπέροχα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου…

Πρόκειται για ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, δρώμενα, πολλές συμμετοχές αλλά και κεράσματα τοπικών προϊόντων στις 14-15 και 16 Ιουλίου στον αναμορφωμένο από το Δήμο Σάμου υπαίθριο χώρο της Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι της Σάμου. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει μια πολυπρόσωπη επιτροπή εθελοντών.

Το SAMOS Festival 2017 τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Visit Greece), του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Chef’s Club of Greece). Υποστηρίζεται από τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων, τα Δημόσια ΙΕΚ Σάμου, Αιγάλεω και Πειραιά, το «Acropolis» Chef’s Club of Attica. Χρυσός Xορηγός είναι η Blue Star Ferries, ενώ υποστηρίζεται και από σημαντικό αριθμό σαμιακών επιχειρήσεων.

Οι συμμετέχοντες από κάθε μεριά της Σάμου προετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε αυτό το τριήμερο, επισκέπτες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι να έχουν τη χαρά να γευτούν και να γνωρίσουν τα «καλούδια» της σαμιακής γης, τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των ανθρώπων της, τις διαφορετικές εκφάνσεις του πολιτιστικού προφίλ της γενέτειρας του Πυθαγόρα και των νησιών του Αιγαίου.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-Γαστρονομία και τοπικά Προϊόντα.

Η παραδοσιακή σαμιώτικη κουζίνα με σαφείς επιρροές από τη Μικρά Ασία, θα έχει ακόμη μια φορά  την τιμητική της! Καλονοικοκυρές από κάθε μεριά της Σάμου θα παρουσιάσουν συνταγές όπως τις διδάχθηκαν από τις γιαγιάδες τους. Μπουρέκια με κίτρινη κολοκύθα, κατιμέρια, τηγανίτες, ο αλανιάρης κόκορας που μέθυσε με σαμιώτικο κρασί, η παραδοσιακή κατσικίσια γεμιστή πλάτη, σουπιές όλο γλύκα με κρεμμυδάκια και Samos Vin Doux, τα γεμιστά της γάστρας με ότι φύεται στο μποστάνι κι ένα σωρό ακόμη νοστιμιές από: Βούλα Μαστροκωνσταντή-Λαγού, Θεολογία Κληρονόμου, Ευαγγελία Φούσια,  Ελένη Ελευθερόγλου και Διαμάντω Βασσάλου.

Την ιδιαίτερη τέχνη και τεχνική μιας δημιουργικής κουζίνας που ακροβατεί μεταξύ παράδοσης και νέας γαστρονομικής προσέγγισης θα δείξει ο executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς, ενώ επίτιμη γευσιγνώστρια του Φεστιβάλ θα είναι η Νίκη Μηταρέα, η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος, εξειδικευμένη σε θέματα γαστρονομίας και οινογευσίας.  Θα τιμήσει με την παρουσία της το Φεστιβάλ και θα μιλήσει για το σαμιώτικο κρασί, τη σημασία αλλά και τη σύνδεσή του με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας, προβάλλοντας παράλληλα τη γαστρονομική ταυτότητα της Σάμου και τα τοπικά προϊόντα!

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Οινομαγειρέματα» που αξιολογήθηκε ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής με κρασί στην κατηγορία «Best Book on Cooking with Wine in the World» στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιβλίων μαγειρικής «Gourmand World Cookbook Awards». Στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Με κρασί και Ελληνικά» εκτός από επιλεγμένες πολύ προσεκτικά συνταγές για όσους θέλουν να μαγειρέψουν κάτι καινούριο και ταυτόχρονα οικείο, κάνει μια διεξοδική αναφορά στο ΚΡΑΣΙ και την σύνδεση με τον τόπο παραγωγής του.

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) στα πλαίσια του Φεστιβάλ και σε συνεργασία με τον βραβευμένο πανελλαδικά bartender Iωακείμ Ζαβουδάκη, θα παρουσιάσει νέες εμπνευσμένες συνταγές για καλοκαιρινά cocktails με σαμιώτικο κρασί. Παράλληλα, θα υπάρχουν κεράσματα από όλη τη γκάμα των εκλεκτών ξηρών, ημίξηρων και γλυκών κρασιών του.

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ Σάμου, Αιγάλεω και Πειραιά μαζί με τους καθηγητές τους, έχουν επιμεληθεί και θα παρουσιάσουν εξελιγμένες συνταγές παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας αλλά και μικρές λιχουδιές που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα.

-Παιδικά εργαστήρια

με  τα «Παραμύθια του Αιγαίου» και «Η Σάμος σε τρεις διαστάσεις» αλλά και παιδικές αθλητικές  εκδηλώσεις με «Τα παιχνίδια της γειτονιάς». Την επιμέλεια των εργαστηρίων έχουν αναλάβει η Αθηνά Πετούλη που με το καλλιτεχνικό της πνεύμα θα διανθίσει τα παραμύθια ενώ η εικαστικός Estella Carballo, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ουρουγουάης, θα ντύσει κι εκείνη με το ταλέντο της την παιδική φαντασία και θα «ζωντανέψει» τη Σάμο και τα αξιοθέατά της σε ένα μεγάλο τρισδιάστατο χάρτη από ανακυκλώσιμα υλικά. Ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα για παιδιά θα έχει η Δημόσια Κεντρική και Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα Βαθέος Σάμου.

-Παραδοσιακή Τέχνη και τεχνικές.

«Ανεμόμυλοι» από τον μυλομαραγκό Γεώργιο Καμίτση και «Ξυλοναυπηγική» από τον Κώστα Χωριανόπουλο, ξυλοναυπηγό.

-Παραδοσιακοί Χοροί από το «Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου «ο Καπετάν Λαχανάς» και από τον Σύλλογο «H ΡΙΒΑ» Καρλοβάσου.

-Οι Μουσικές Εκδηλώσεις,

όπως και οι άλλες θεματικές, θα έχουν μια σημαντική παρουσία σε κάθε μέρα του Φεστιβάλ. Τα «Αρχοντορεμπέτικα» θα παρουσιάσει η Μουσική Παρέα Σάμου, μια «Κρητική Νησιώτικη Βραδυά» θα χαρίσει κέφι από Γ. Οικονόμου, Δ. Πρωτογεράκη, Γ. Τσακανιού, ενώ και το «Έντεχνο Τραγούδι» θα βρει την έκφρασή του από τον Γιάννη Παπαγεωργίου, την Πόπη Θάνου και την παρέα τους.

Και αυτά δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά δρώμενα που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Και στο φετινό τριήμερο φεστιβάλ, πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος. Που με τα έργα του, αλλάζει το τοπίο. Συνδέεται, συνδυάζεται και αναδημιουργεί. Εξελίσσεται. Εναντιώνεται στην κατήφεια και τη μιζέρια των καιρών. Αναπλάθει τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου του.

Εσείς θα είστε εκεί;