ΓΛΥΚΟ «ΜΟΣΧΑΤΟ» ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΕ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΥΣ

2762

Ένα «γλυκό» καλωσόρισμα  με μοσχάτο σαμιώτικο κρασί (Samos Vin Doux του ΕΟΣΣ) επιφύλαξε η «Μαρίνα Σάμου» το βράδυ της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου 2017 στους 200 και πλέον ιστιοπλόους  που συμμετείχαν με 40 σκάφη στον 7ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Ανοικτής Θάλασσας «Goran Schildt Regatta». Πρόκειται για μία διοργάνωση, η οποία θεωρείται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος -σε διεθνείς συμμετοχές- ιστιοπλοϊκός αγώνας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως φέτος, για πρώτη φορά, εντάχθηκε η Σάμος ως προορισμός σε ένα από τα «μπράτσα» των διαδρομών. Αυτό συμπίπτει χρονικά με την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση του διάσημου Φιλανδού συγγραφέα και ταξιδευτή Goran Schieldt, οπότε και συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο Goran Schildt με το σκάφος του είχε ταξιδέψει σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα και περιέγραψε της ομορφιές στα 30 βιβλία του. Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία τον έχουν τιμήσει για το έργο του ενώ υπήρξε και μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών.

Ο Διευθυντής της Samos Marina Χρήστος Καρβέλης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μακρά ιστορική θαλάσσια παράδοση της Σάμου,  τον Πυθαγόρα και την ισχυρή πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική διάσταση του σαμιακού αμπελώνα.

Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Λέρου σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας,  το ίδρυμα Cristine and Goran Schildt, τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο «Άρτεμις», την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Λέρου.

Οι διοργανωτές έμειναν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή των σκαφών και πληρωμάτων, καθώς το καλωσόρισμα περιλάμβανε παραδοσιακά χορευτικά από τον Χορευτικό Όμιλο Σάμου «ΧΟΡ.Ο.Σ» και «welcome drink» με γλυκό σαμιώτικο μοσχάτο του ΕΟΣΣ. Δήλωσαν πως ήταν η καλύτερη όλων των διαδρομών, οπότε και υποσχέθηκαν να περιλαμβάνουν τη Σάμο μεταξύ των προορισμών τους. Στον αγώνα παίρνουν μέρος κάθε χρόνο σημαίνουσες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη όπως φέτος ο Σουηδός διακεκριμένος καθηγητής Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου Hugo Tiberg, o οποίος χαίρει μεγάλης  εκτιμήσεως στις διεθνείς ακαδημαϊκές κοινότητες.

Ο τερματισμός των σκαφών έγινε στη Λέρο, παρουσία του πρέσβη της Φιλανδίας στην Αθήνα καθώς και αρκετών δημοσιογράφων από σημαντικά ευρωπαϊκά MME.