Τιμητικός έπαινος στον ΕΟΣ Σάμου απονεμήθηκε από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Σάμου, 14-16 Ιουλίου 2017.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πλακέτα «Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων απονέμει τιμητικό έπαινο στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου και μέσω αυτού στον Σαμιώτη Αμπελουργό που κατόρθωσε να διατηρήσει ανά τους αιώνες το Σαμιακό Αμπελώνα και να διασώσει την παράδοση και την οινοποιητική τέχνη ως πολιτιστική και κοινωνική παρακαταθήκη».
«Σε ένα από τα πιο παλαιά συνεταιριστικά σχήματα της Ελλάδος και τα πλέον πολυπρόσωπα διεθνώς ως προς τον αριθμό μελών, τον κυριότερο οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου και μέσω αυτού στον ΣΑΜΙΩΤΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟ αποφασίστηκε από το Δ.Σ του Ομίλου UΝΕSCO Πειραιώς και Νήσων να απονεμηθεί τιμητικός έπαινος για τη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή, τη διατήρηση του παραδοσιακού σαμιακού αμπελώνα, την προστασία του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και τη στήριξη της οικονομίας της Σάμου…» τόνισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική ομιλία της κατά την απονομή προς τον πρόεδρο του ΕΟΣ Σάμου Γιάννη Σκούτα η εκπρόσωπος του Ομίλου Γεωργία Κακλιά.
Ακόμη η κα Κακλιά επισήμανε πως «τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των διεθνών τους διακρίσεων».
«Η εικόνα που έχει η UNESCO και ο πρόεδρος κ. Μαρωνίτης για τον ΕΟΣ Σάμου, είναι πως δεν επαναπαύεται…» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο και έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως συμβαίνει με τους πιο εκλεκτούς διεθνώς αμπελώνες. Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, ενώ διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης. Για όλους αυτούς τους λόγους, τιμούμε τον Σαμιώτη αμπελοκαλλιεργητή μέσω του Συνεταιρισμού που από το 1934 προστατεύει, διατηρεί και αναπτύσσει το σαμιακό αμπελώνα με την ιδιαίτερη ποικιλία του Άσπρου Μοσχάτου Σάμου…»
Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας, παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε μεταξύ άλλων πως «…είναι σημαντική αυτή η διάκριση καθώς συμπίπτει με μια δικαίωση των επί διετία προσπαθειών του ΕΟΣ Σάμου για ανάδειξη του Σαμιακού Αμπελώνα ως Στοιχείου της Άυλης Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εγγραφή του σχετικού δελτίου στην πρώτη σελίδα του Εθνικού ευρετηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού μας γεμίζει χαρά και αποτελεί ξεχωριστή τιμή. Ο απώτερος στόχος μας είναι, μέσα στην επόμενη πενταετία, να υπάρξει αποδοχή του Σαμιακού αμπελώνα ως Παγκόσμιο Μνημείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενδεχόμενο που ισοδυναμεί με παγκόσμια καταξίωση όχι μόνο του αμπελώνα και των οίνων της Σάμου, αλλά του τόπου και των καλλιεργητών. Αυτό θα αποτελέσει μια ισχυρή παρακαταθήκη για το Αύριο και κληρονομιά για τις γενιές που έρχονται…»
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό κείμενο του Υπουργείου Πολιτισμού, «η καλλιέργεια του αμπελιού στη Σάμο κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία, την παράδοση, τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού. Η σύνδεση της αμπελοκαλλιέργειας με την κοινωνική, οικονομική και χωροταξική δομή του νησιού είναι άρρηκτη και διαρκής. Για κάθε οικογένεια, θεωρείται αναγκαία και επιβαλλόμενη από έναν άτυπο «κοινωνικό κώδικα» η διατήρηση και καλλιέργεια του πατρογονικού αμπελώνα ακόμη και ως παράλληλη οικονομική δραστηριότητα.
Στο 95% των εκτάσεων καλλιεργείται το Μοσχάτο Σάμου, από το οποίο παρασκευάζονται ποιοτικοί οίνοι με παγκόσμια καταξίωση. Το Μοσχάτο Σάμου αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές λευκές ποικιλίες οινοποιίας και η παραγωγή του υπάγεται σε καθεστώς Π.Ο.Π. Σάμος (Samos).
Η μακρά ιστορία της αμπελουργίας στη Σάμο έχει συντελέσει στη δημιουργία ενός μοναδικού αμπελοοινικού πολιτισμού που διασυνδέεται με τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό πολιτισμό και τα παραδοσιακά κέντρα του (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία κ.ά.). Αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες στήριξης της τοπικής κοινωνίας, τόσο μέσω της παραγωγής αμπελοοινοικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, όσο και ως βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του σαμιακού τοπίου, στο οποίο δεσπόζουν οι αναβαθμίδες»
Πηγή: ayla.culture.gr