Βιολογική φυτοπροστασία κατά παθογόνων μυκήτων στο αμπέλι.

6979

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας εξεύρεσης και εφαρμογής μεθόδων καλλιέργειας και αντιμετώπισης ασθενειών του αμπελιού φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον με χαρά αποδέχθηκε την πρόταση – πρόκληση του Γεωπόνου Σαλβαδόρ Roig-Coll για έρευνα στο περιβάλλον της Σάμου και πάνω στο Σαμιώτικο Μοσχάτο μιας μεθόδου αντιμετώπισης των παθογόνων του αμπελιού μέσω ανάπτυξης ωφέλιμων μικροοργανισμών που ήδη υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον.

Ο Σαλβαδόρ Roig-Coll είναι Γεωπόνος. Αναλαμβάνει έργα και μελέτες με σκοπό την βελτίωση της γονιμότητας και της βιωσιμότητας των γεωργικών οικοσυστημάτων. Η κομποστοποίηση, η φυτοπροστασία, η αναδόμηση του εδάφους και η διαχείριση αποβλήτων είναι παραδείγματα έργων που αναλαμβάνει.

Την πρώτη φορά που ήρθε στη Σάμο, έμεινε έκπληκτος από το καταπράσινο τοπίο του νησιού γεμάτο ελαιώνες και αμπελώνες. Του έκαναν εντύπωση οι αμπελώνες σκαρφαλωμένοι και στα πιο ψηλά σημεία του Καρβούνη, κυρίως στους Βουρλιώτες, τις Μανωλάτες, τους Σταυρινήδες και την Άμπελο. Αφού περιηγήθηκε σε αρκετούς αμπελώνες διαπίστωσε την ισχυρή προσβολή των κλημάτων από παθογόνους μύκητες όπως το ωίδιο και ο βοτρύτης.

Εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε δύο projects στο Βιετνάμ και την Κίνα με θέμα το βιολογικό έλεγχο φυτοπαθογόνων οργανισμών που προκαλούν φουζαρίωση (fusarium oxysporum) και βερτιτσιλλίωση (verticilium dahlia). Πρότεινε σε έναν αμπελουργό στους Μανωλάτες, τον κ. Γιώργο Κεχαγιά, να δοκιμάσει μία μέθοδο γνωστή ως ‘θεραπεία με αξιοποίηση της τοπικής μικροβιολογίας’ για τον έλεγχο των παθογόνων. Ο Σαλβαδόρ μελέτησε τα οικοσυστήματα της Σάμου εμβαθύνοντας στα τοπικά μικροβιολογικά οικοσυστήματα (φθινόπωρο του 2015). Αναγνώρισε συγκεκριμένα στελέχη μικροοργανισμών (μύκητες και βακτηρία) που έχουν ανταγωνιστική δράση ενάντια στο ωίδιο και το βοτρύτη. Ο Σαλβαδόρ απομόνωσε αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς, τους πολλαπλασίασε και τους εναπόθεσε σε ένα καινούργιο για αυτούς φυσικό περιβάλλον: τους αμπελώνες της Σάμου. Τον Απρίλη και τον Ιούνιο του 2016, έγιναν δύο εφαρμογές στον αμπελώνα και τα αποτελέσματα αντάμειψαν τον παραγωγό. Προφανώς δεν έγινε καμία χρήση χημικών διότι θα σκότωναν τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Πως δούλεψε;

Πρακτικά, η μέθοδος αυτή λειτουργεί με τη δημιουργία ενός βιο- υμαίνιου που φέρει μία ολόκληρη μικροβιακή κοινότητα από μύκητες και βακτήρια. Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί καταλαμβάνουν το ζωτικό χώρο και τα θρεπτικά στοιχεία στο κλήμα εμποδίζοντας του παθογόνους μύκητες να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Οι ρόλοι των μικροοργανισμών αυτών ποικίλουν από την προστασία των φύλλων ως την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες. Ως εκ τούτου, τα κλήματα γίνονται πιο εύρωστα ενώ τα παθογόνα αδυνατούν να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν στα φύλλα.

 

Το πρωτόκολλο της μεθόδου αφορά το ψεκασμό με τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς στον αμπελώνα τρεις φορές. Το πρώτο ψέκασμα γίνεται μετά το κλάδεμα και πριν την έκπτυξη των οφθαλμών. Το δεύτερο ψέκασμα γίνεται όταν οι βλαστοί έχουν μήκος περίπου 15 εκ. και το τρίτο μετά την καρπόδεση. Οι τρεις ψεκασμοί είναι αρκετοί για την αντιμετώπιση των παθογόνων. Φυσικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ίσως να χρειαστούν επιπλέον ένας ή δύο ψεκασμοί εάν η προσβολή των πρέμνων από τα παθογόνα είναι πολύ ισχυρή.

Αυτή τη περίοδο ο Σαλβαδόρ βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΟΣΣ για την εφαρμογή της μεθόδου σε αμπελώνες διαφόρων περιοχών στο νησί της Σάμου.

Ο Σαλβαδόρ υιοθετεί καινοτόμες μεθόδους στο τομέα της φυτοπροστασίας και της αναδόμησης του εδάφους παγκοσμίως.  Η πολύχρονη εμπειρία του στον ιδιωτικό τομέα και οι συνεργασίες στην έρευνα και ανάπτυξη διεθνώς, την ανάπτυξη επιχειρήσεων και τη διαχείριση μελετών σε συνδυασμό με τους πανεπιστημιακούς του τίτλους (γεωπόνος και διεθνής ανάπτυξη) ενισχύουν την ικανότητα του για καινοτόμα επιχειρηματική δράση. Ο Σαλβαδόρ έχει μελετήσει το ρόλο της μικροβιολογίας στην αποκατάσταση του εδάφους. Παραδείγματα τεχνικών που εφαρμόζει αποτελούν οι μέθοδοι: ‘θεραπεία με αξιοποίηση της τοπικής μικροβιολογίας’, ‘βιολογική απολύμανση εδάφους ενάντια σε εδαφογενείς παθογόνους μύκητες και νηματώδεις με εφαρμογή στο χωράφι και το θερμοκήπιο, βελτίωση κομποστοποίησης κλπ. Έχει διεθνή επαγγελματική εμπειρία σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κίνα, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Ουζμπεκιστάν και η Γεωργία. Τα αντικείμενα της δουλειάς του αφορούν συγκεκριμένα:

  • Διαχείριση έργων και μελετών: ανάπτυξη πρωτοτύπων, IP και κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας και συντονισμός έργων διεθνούς κοινοπραξίας. Πρόσφατα, σε συνεργασία με εταίρους από τρεις ευρωπαϊκές χώρες βραβεύτηκαν και επιχορηγήθηκαν από το πρόγραμμα H2020 για την ανάπτυξη πλαστικού 100% βιοαποδομήσιμου μετά τον κύκλο της καλλιέργειας. Ο Σαλβαδόρ έχει αναλάβει το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης στη μικροβιολογία για να αναπτύξει ‘μικροβιακό εμβόλιο’ προϋπολογισμού αξίας €000 ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται στα €2.000.000.
  • Ανάπτυξη επιχειρήσεων: επιδείξεις και εφαρμογές πρώτης αγοράς, B2B.
  • Παροχή υπηρεσιών, εκπαίδευση, ανάπτυξη ικανοτήτων: μεταφορά τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, υποστήριξη και βελτίωση επιχειρήσεων για τη μετάβαση τους σε βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις. Σήμερα συνεργάζεται με δήμους στις Βαλεαρίδες νήσους για το σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων χρησιμοποιώντας μικροβιακές τεχνικές.

Στοιχεία επικοινωνίας

Email: salvador@roigcoll.com