Καλαμαράκια γεμιστά με πληγούρι, σπετσιέρικο και μοσχάτο σαμιώτικο κρασί

977

(γράφει ο ex. Chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς)

Οι γιορτινές μέρες παραδοσιακά συνδέονται με πληθώρα γεύσεων που αφήνουν, εκτός από τις αναμνήσεις για τις όμορφες στιγμές και μερικά κιλά παραπάνω. Οπότε, μετά την υπερκατανάλωση κρεάτων στα εορταστικά δείπνα, καλό θα ήταν να βάλουμε στη διατροφή μας κάτι πιο ελαφρύ, αλλά πεντανόστιμο: Καλαμαράκια γεμιστά με πληγούρι, λαχανικά, «σπετσιέρικο», μυρωδικά και λευκό ξηρό σαμιώτικο κρασί:

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κιλό καλαμάρακια μικρά 
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο μεγάλο στο χοντρό τρίφτη 
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο 
  • 100 γρ πληγούρι 
  • αλάτι, πιπέρι
  • 500 γρ τριμμένη ντομάτα 
  • 200 ml λευκό ξηρό μοσχάτο κρασί Σάμου «Ψηλές Κορφές»
  • 1 κουταλάκι του γλυκού «σπετσιέρικο» (μοσχοβολιστό μίγμα μπαχαρικών από την Κέρκυρα που το βρίσκουμε σε καταστήματα μπαχαρικών)  

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια, αφαιρώντας το κεφάλι με τα εντόσθια και το κόκαλο, καθαρίζοντας καλά το εσωτερικό της κοιλιάς. Αφαιρούμε το κεφάλι και κρατάμε μόνο τα πλοκάμια.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια.

Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα πλοκάμια, το καρότο και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το πληγούρι. Σβήνουμε με το λευκό ξηρό μοσχάτο σαμιώτικο κρασί. Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι  και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.

Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό, τη ντομάτα και το «σπετσιέρικο». 

Βράζουμε για μισή ώρα περίπου.  

Καλή σας όρεξη!