Μια ξεχωριστή συνταγή του executive chef Βαγγέλη Μπιλιμπά που μπορεί να εμπλουτίσει γευστικά το εορταστικό μας τραπέζι!
Υλικά
- Ένα μέτριο χταπόδι, σε κομμάτια
- Ένα φύλλο δάφνης
- Μπαχάρι και ρίγανη
- 1 φλιτζάνι ξύδι
- 300 ml σαμιώτικο κρασί «Άσπρο Βότσαλο» ή «Αγέρι του Αιγαίου»
- Ένα κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- Ελαιόλαδο
- Μια συσκευασία κους- κους ΗΛΙΣ
- Μια κουταλιά βούτυρο
- Ένα λίτρο ζωμό λαχανικών
- Αλάτι , πιπέρι
Για το χταπόδι .
Βράζουμε το χταπόδι σε σιγανή φωτιά με τα υγρά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι , τη δάφνη, το μπαχάρι. Σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε το κρασί. Κρυώνουμε, κόβουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη.
Για το κους-κους
Για κάθε 1 φλιτζάνι άβραστου κουσκούς θα χρειαστούμε 1 και 1/2 φλιτζάνια ζωμό. Ρίχνουμε το ζωμό στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει.
Προσθέτετε 1/2 κ. σούπας αλάτι και το βούτυρο.
Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι κουσκούς στο βραστό νερό και ανακατεύουμε μία φορά με την κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το κουσκούς στην κατσαρόλα για 5΄.
Σερβίρουμε με σάλτσα πιπερόμελου.
Καλή επιτυχία!